Kulinari ga obožavaju jer je paradajz zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti postao redovna salata, hrana i preliv, ali i sok. Paradajz sadrži dosta lekovitih sastojaka, pa zato pomaže u sprečavanju i lečenju mnogih bolesti.

Paradajz treba stalno koristiti u ishrani, a najzdraviji je kada se jede svež. I sve što se spremi od paradajza veoma je zdravo: sok, ajvar, turšija, kečap…

Paradajz je poreklom iz Amerike, a u Evropu je donesen posle Kolumbovih osvajanja Amerike. U početku se koristio samo kao ukrasno bilje jer se mislilo da je otrovan.
Od 18. veka koristi se u zemljama Evrope, ali i širom sveta, a najviše ga u ishrani koriste mediteranski narodi tako da je postao osnovni sastojak mediteranske ishrane.

Paradajz se može naći u raznim bojama, raznim oblicima i veličinama. Neke vrste paradajza: goveđe srce, kruškasti pardajz, paradajz bez semenki, sitan paradajz (čeri u grozdu), žuti paradajz, zeleni paradajz, roze paradajz,„jabukar“… Pored toga, u narodu se koriste i nazivi domaći, makedonski, grčki paradajz…

Ima malo kalorija, a dosta hranljivih sastojaka.

Stručnjaci su ustanovili da paradajz između ostalog sadrži: belančevine, beta-karoten, biljna vlakna i masti, vitamine (A, B, C, D, K), mikro-metale (u malim ali korsnim količinama), minerale, zeaksantin, likopen, karotenoid, lutein, mineralne soli, proteine, ugljene hidrate, kofeinsku kiselinu, hlorogensku kiselinu, ferulinsku kiselinu i flavonoide.

Lekovita svojstva
Za paradajz kažu da „čuva zdravlje i mladost“ pa se preporučuje za jačanje odbrambenog sistema organizma, ali i za dijetalnu ishranu zbog toga što je hranljiv a niskokaloričan. Za lečenje čireva, bubuljica, opekotina i nekih kožnih oboljenja kriške paradajza koriste se kao obloge za bolno mesto.

Paradajz u sebi sadrži dosta lekovitih materija, ima antioksidansko i antiseptičko dejstvo, ne sadrži mnogo kalorija, tako da je pogodan za dijete, čistač je organizma i diuretik.

Navodimo za koje još bolesti paradajz može da se koristi kao „dodatni lek“ uz redovnu terapiju :
alergije
bolesti srca i krvnih sudova
bolesti zuba, usne duplje i bolesti disajnih puteva
giht
impotencija i neplodnost
imunodeficijencija
istegnuća mišića i legimenata
katarakta oka
lečenje nekih vrsta raka
makularna degeneracija
migrena
osteoporoza
osteoartritis
bolesti organa za varenje
reumatoidni artritis
hemoroidi
herpes
šećerna bolest

Kako deluje paradajz?
Ispitivanjima je utvrđeno da ovo povrće ima jako antioksidantsko i antiseptičko dejstvo i jača imunitet.

Pored toga što povoljno deluje na organizam, treba voditi računa i o tome da se uzimanje paradajza ne preporučuje za pojedine bolesti, kao i osobama koje su i alergične na paradajz.

Tokom pripreme paradajza za zimu, treba voditi računa o tome da se ne kuva previše i da mu se ne dodaje previše hemikalija za konzerviranje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here