Vesti online
STVARI SE VEĆ UBACUJU: Porodica Sašanin u svom novom domu

Ako zima ne požuri i sve bude teklo po planu, siromašne porodice Zorana Filimonovića iz Muhova na Goliji i Munevera Sašanina iz Dobrog Duba na Pešteru, kojima humani ljudi iz naše dijaspore i ovog kraja, pomažu da dobiju krov nad glavom i izađu iz siromaštva, radovaće se već krajem novembra, a možda i pre. Radovi na obe kuće dobro napreduju. U domu Filimonovića majstori ugrađuju gipsane ploče, laminat i keramiku, dok porodica Sašanin već unosi stvari koje su stigle direktno iz Nemačke.

– Sve ide mnogo bolje nego što smo se nadali. Zahvaljujući pomoći dobrotvora koje su pozvali humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”, Humanitarni most “Vesti” i humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović, pomoć nam stiže sa svih strana, pa smo na pragu ostvarenja životnog sna. Umesto u jednom oronulom sobičku bez vode, živećemo u četiri lepo uređene sobe, a imaćemo i kupatilo. Još ne znamo da li ćemo moći da kupimo i aparate za domaćinstvo i nameštaj, kako god da bude, presrećni smo – ističe Zoran Filimonović.

Glava porodice, koji sa suprugom Špresom, Albankom, rodom iz Skadra, u nehumanim uslovima odgaja petoro njihove dece (Ivanu, Milodarku, Ivana, Milicu i Martina) i još dvoje mališana Zoranovog nedavno preminulog brata.

– Sticajem raznih nesrećnih okolnosti i više smrtnih slučajeva u porodici, nismo mogli da završimo davno započetu i jedva ukrovljenu kuću. Živeli smo u jednoj sobici sa furunom, a deca su se smrzavala. Verovatno bismo se smrzavali i ove zime da nam u pomoć nisu pritekli mnogi dobrotvori. Svima se najsrdačnije zahvaljujemo i želimo im dobro zdravlje i svaku sreću u životu. Još ne znamo koliko će sve koštati, ali smo sigurni da sami, bez pomoći dobrih ljudi, nikada ne bi završili davno započeti dom – dodaje Zoran, dok njegova supruga Špresa naglašava da se deca najviše raduju.

Presrećni su i jedva čekaju tople sobe u kojima će na miru moći da pišu domaće zadatke. Radost zbog skorog useljenja ne kriju ni siromašni supružnici Munever i Elma Sašanin koji sa decom Ajšom, Esmerom i Aminom žive u zabitom Dobrom Dubu na Pešteru. Do početka leta oni su živeli u muci i sirotinji, najvažnije im je bilo da prehrane decu. O kući nisu ni sanjali sve dok ih nisu posetile “Vesti” i humanitarac Hido Muratović, a odmah potom i Pešterac na radu u Nemačkoj, Smako Tutić, koji je na sebe preuzeo obavezu da im sa svojim prijateljima i saradnicima, sagradi novu kuću.

– Bog nas je baš pogledao. Nakon što su “Vesti” objavile tekst o našim nevoljama odmah je počela da nam pristiže pomoć. Presudan momenat bio je susret Hida Muratovića i Smaka Tutića, uspešnog biznismena iz Berlina, nekada učitelja u našem selu, koji nam je doneo pomoć i izrazio želju da on dalje vodi akciju našeg zbrinjavanja. Kuća je brzo ukrovljena, dvospratna – velika, a kao što vidite završeni su i unutrašnji radovi. Ostale su još neke sitnice, pa već ubacujemo i nameštaj koji nam je iz Nemačke poslao dobrotvor Smako. Dodatna sredstva za nameštaj i pokućstvo obezbedili su nam dobrotvori: Asmir Hodžić (500 evra), Samir Zejnelović (500 evra) i Adil Džamović (100 evra). Hvala beskrajno velikom čoveku Smaku Tutiću, hvala Asmiru, Samiru i Adilu, hvala svim drugim donatorima, hvala “Vestima” i Muratoviću – ističe Munever Sašanin i nada se useljenju do kraja novembra.

PAKETI IZ MELBURNA ODUŠEVILI NAJMLAĐE: Špresa Filimonović sa decom

Kao u bajci

U kuću porodice Sašanin do sada je uloženo oko 15.000 evra. Do useljenja će ova cifra narasti na oko 20.000 evra. Kod Filimonovića je uloženo nekoliko hiljada evra, a kad sve bude završeno cifra će najverovatnije premašti 10.000 evra.

– Ovo je kao u bajci, ja još ne verujem da je ovo naša kuća, još mislim da sanjam, sve nam se dogodilo veoma brzo. Presrećni smo i zahvalni do neba, Bog neka čuva sve naše dobrotvore! – poručuje Mirsadova supruga Elma Sašanin.

Stigli paketi iz Australije

Posle dugog putovanja, porodici Filimonović uručena su dva paketa koja im je iz dalekog Melburna u Australiji poslali Radmila i Slobodan Stefanović, dobrotvori koji su i ranije slali pakete nevoljnicima u ovom kraju.

– Kako su to divni i veliki ljudi! Poslati nam pakete sa tolike udaljenosti, nama u zabiti na Goliji, ostali smo bez teksta, svaka im čast, deca su im najzahvalnija, šaljemo im velike pozdrave i poljupce – ističe Špresa Filimonović.