Novak Djurović
Izgubio bitku: Despot Lazić

Malenog Despota Lazića više ništa ne boli. Tužna vest o smrti 12-godišnjeg dečaka iz Bajine Bašte, štićenika Humanitarnog mosta “Vesti”, koji se od rođenja mučio sa buloznom epidermolizom, teškim oboljenjem kože, odjeknula je u petak uveče i ostavila za sobom tužnu tišinu.

Njegovo telo je od rođenja bilo prekriveno ranama, a svaki dodir ili zagrljaj je bio zabranjen. Rane su godinama bivale sve veće, a počele su da zahvataju i unutrašnje organe. Ovaj hrabri mališan nije znao za život bez bola, a poslednje dane proveo je u Institutu za majku i dete u Novom Beogradu, gde su se lekari borili do poslednjeg trenutka da njegovo oslabljeno srce vrate u funkciju. Dve reanimacije je preživeo, treća je nažalost bila kobna. Namučeno telo više nije imalo snage da se bori.

Pre nego što je izgubio svest, uputio je, prema pisanju medija, poslednje reči svojoj majci.

– Mama, znam da je došao kraj. Ne bojim se smrti. Želim samo da me pustite da odem, nemam snage da se mučim više. Pozdravi sve – rekao je maleni dečak leptir.

Od tada se više nije probudio. Despotova mama Sofija zahvalila se svima koji su godinama bili uz njenog sina i omogućavali mu skupe flastere koji su makar malo ublažavali bol.

– Svi smo bili svesni da će ovo jednom doći jer je bolest neizlečiva i sa njom se ne može dugo živeti, ali se nismo nadali da će stići ovako brzo… Ako nam je za utehu, sada ga barem ništa ne boli. Dabogda nikada nikog na svetu ne zadesilo ono što je mog sina i celu porodicu – smogla je snage da ispriča Sofija Lazić za medije.

Ona se od svog mališana oprostila potresnim rečima.

– Sanjam te kroz prvi sneg što pada. Odlazim iz ovog glupog grada. Gde si sad, leptiru moj mali? Što me ostavi. Voli te mama, dok živim, živećeš i ti, dušo majkina – napisala je Sofija.

Čitaoci “Vesti” godinama su bili uz ovog dečaka i njegovu porodicu. Uprkos poteškoćama sa kojima je živeo, bio je i gost naše redakcije. Tada je hrabro govorio da ga ništa ne boli, želeći valjda da ublaži brige svojim roditeljima, ali grimase na licu su ga odavale. Veoma je voleo da sluša pevača Sašu Matića, pa je ovaj veliki humanitarac 2016. godine održao dobrotvorni koncert za malog leptira sa Drine.

Poslednji pozdrav crno-belih

Despot je bio vatreni navijač Partizana, pa je bio i gost svog omiljenog kluba. Uz sliku mališana u crno-belom dresu beogradski klub je objavio oproštajnu poruku: “Napustio nas je naš maleni drugar Despot Lazić. Anđele, nek te čuvaju anđeli. Tvoj Partizan.”

Leka nema

Bulozna epidermoliza je retko genetsko kožno oboljenje. Rane nastaju čak i pri najnežnijem dodiru. Koža je osetljiva kao krilo leptira, pa su zbog toga deca obolela od ove bolesti nazvana deca leptiri. Lek još uvek nije pronađen. Jedina pomoć su specijalni flasteri koji mesečno koštaju oko 3.000 evra. Kako bolest odmiče, plikovi se javljaju i na sluzokoži i na unutrašnjim organima.