Tanjug

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je danas da je posetom predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji i toplom dobrodošlicom koji mu je priredio srpski narod na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvoreno novo poglavlje u saradnji dve zemlje i potvrđeno čelično prijateljstvo koje je izdržalo test istorije i globalnih promena.

Li je na konferenciji za medije povodom gostovanja predsednika Kine Srbiji, održanoj u novootvorenom Kineskom kulturnom centru u Beogradu naglasio da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom će Kina izgraditi Zajednicu za zajedničku budućnost, a da su ekonomska i kulturna saradnja dva značajna stuba na tom putu.

Kineski diplomata je podsetio da su predsednici Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri i podsetio da je, pored toga, tokom dvodnevne posete kineska delegacija razmenila još 28 dokumenata o saradnji.

Li je naglasio da je kineski predsednik tokom posete saopštio i šest praktičnih koraka ka realizaciji Zajednice za zajedničku budućnost.

– Još nedelju dana uoči posete predsednika Sija zastave Kine i Srbije su bile spremne na ulicama Beograda, a na najpoznatijim lokacijama su bili postavljeni plakati koji svedoče o zajedničkoj saradnji – rekao je Li.

On je ocenio da je posetom Sija Srbiji međusobna saradnja Kine i Srbije dosegla novi istorijski nivo i dodao da ta saradnja može biti primer drugim evropskim državama.

– Kina i Srbija su pravi prijatelji i partneri, odnos dve strane je čvrst kao stena, koordinacija na bilateralnom planu je tečna i bliska, a naše čelično prijateljstvo je izdržalo test istorije – rekao je Li.

Li je izrazio uverenje da će pod rukovodstvom predsednika Vučića i Sija Zajednica Kine i Srbije sa zajedničkom budućnosti ostvariti nove perspektive u periodu koji predstoji.

Li je dodao da je u ključnoj fazi razvoja odnosa dve zemlje konsenzus predsednika Vučića i Sija po važnim pitanjima imao značajnu ulogu u unapređenju odnosa.

On je istakao da Srbija i Kina poseduju slično istorijsko iskustvo i da su dve zemlje jedna drugu oduvek tretirale kao prijatelja.

– Delimo slične ili iste perspektive po značajnim regionalnim i globalnim pitanjima. Zalažemo se za vladavinu prava i pravičnosti na međunarodnoj sceni i suprotstavljamo se hegemonizmu – istakao je kineski diplomata.

Li je naglasio da odnos Srbije i Kine napreduje ne samo na onim poljima u kojima tradicionalno postoji saradnja poput infrastrukture, već da je ona sve bolja i bolja i na ekonomskom polju, ali i po pitanju kulturne i naučne razmene.

1 COMMENT

  1. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here