Libiji preti građanski rat

0

Libijski ambasador u Ujedinjenim nacijama Ibrahim Dabaši upozorio je da toj zemlji preti "pravi građanski rat" ako se u njoj nastave haos i podele. Dabaši je ranije isključivao tu mogućnost, ali kaže da se "situacija promenila". Savet bezbednosti jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na hitan prekid sukoba i proširivanje sankcija ljudima koji ugrožavaju stabilnost Libije.

Oni vladaju: Milicija iz Misrate gađa erodrom u Tripoliju
 

Tamo trenutno postoje dva rivalski nastrojena parlamenta u različitim delovima zemlje, kao i dve vlade. Podele su ukorenjene u rivalitetu islamista i neislamista, kao i u plemenskim i regionalnim savezništvima.
"Libija će biti sledeći Avganistan", izjavio je jedan od vođa milicije Zintan izveštaču lista "Njujork tajms".
Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za Libiju Tarek Mitri rekao je da nije moguće vojno rešenje za Libiju u kojoj bukte previranja više od dve godine posle pobune kojom je srušen višedecenijski lider Muamer Gadafi.
Na sednici SB u Njujorku je izražena "zabrinutost zbog sve većeg prisustva grupa povezanih s Al Kaidom".
Francuski predsednik Fransoa Oland apelovao je posle svega na Ujedinjene nacije da pruže "vanrednu pomoć libijskim vlastima" kako bi se u toj zemlji ponovo uveo red. Oland je upozorio da će se ukoliko se ne učini nešto ozbiljno, na političkom, međunarodnom planu, "terorizam proširiti po celom regionu".
Ko vlada u toj zemlji na severu Afrike?
Islamističke milicije su zauzele i razorile međunarodni aerodrom u Tripoliju. Već je spomenuta dvoglava vlast (sa dve vlade i dva parlamenta). Pri tom, u krizu potpunog bezvlašća su se umešale i zemlje iz regiona, pa su borbeni avioni Emirata, doleteli sa egipatskog aerodroma, bombardovali Tripoli podržavajući jednu od zavađenih islamističkih milicija.
Sve se posle Gadafija pretvorilo u etnički i verski motivisan haos – ubistva, paljevine, pljačke, bitke između klanova.
Tako je posle Sirije, Iraka i Gaze, ovaj deo sveta dobio još jedan rat.

Nema vojske
Posle svrgavanja s vlasti Gadafija, raspuštene su njegove elitne trupe koje su bile odgovorne za unutrašnjopolitičku bezbednost, a time su definitivno uništeni autoritet i moć policije i vojske ove zemlje, komentariše današnju situaciju nemački sajt Telepolis.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here