Lider ISIS-a ranjen?

0

Pripadnici Islamske države kontrolišu velike delove Sirije i Iraka
 

Naime, američka vojska je u subotu saopštila da je dan ranije bombardovana okolina grada Mosula, drugog grada po veličini u Iraku, koji je pod kontrolom Islamske države, dok je, po Vašingtonu, u toku bio sastanak lidera te ultra-radikalne organizacije.

 

Međutim, SAD "nisu u mogućnosti da potvrde da li je šef Islamske države, Abu Bakr Al-Bagdadi bio na sastanku".

 

Nepotvrđeni izveštaji koje su u subotu prenele arapske TV-stanice, kažu da je samozvani "kalif" Bagdadi ranjen ili čak i poginuo.

 

Dva svedoka potvrdila su da su bombe pale na grad Al-Akaim uz sirijsku granicu. Izvori iz vlade tvrde kako su avioni nadletali sastanak visokopozicioniranih ISIS-ovaca, a u napadu je poginulo desetak ljudi.

 

Al-Bagdadi je s ostalim ranjenicima, navodno završio u lokalnoj bolnici, a pripadnici Islamske države navodno su lutali ulicama sa zvučnicima i naređivali stanovništvu da donira krv za pomoć ranjenicima. Ako je istinito, ranjavanje Bagdadija moglo bi biti najzačajniji udarac u kampanji protiv Islamske države.

 

SAD uništila konvoj ISIS-a

 

Samoprozvani kalif, koji je sebe proglasio vođom svih muslimana, bio je zatvorenik SAD-a tokom okupacije Iraka. Irački zvaničnici nisu mogli odmah da komentarišu navodni napad, dok su, s druge strane Tviter nalozi povezani s Islamskom državom brzo demantovali izveštaje:

“Mogu javiti muslimanima da je Amir Al-Mominen Abu Bakr Al-Bagdadi Hafid hu’allah živ i zdrav“, piše u jednom od statusa.

 

Od avgusta skoro svakodnevno u Iraku, a od kraja septembra i u Siriji, međunarodna koalicija bombarduje oružane grupe Islamske države koje kontrolišu velike delove teritorije te dve zemlje.

 

 

Pod direktnom pretnjom Islamske države, Vlada Iraka je u subotu pozdravila slanje dodatnih 1.500 američkih vojnih savetnika što je u petak saopštila Bela kuća. Pored SAD, "nekoliko" drugih zemalja u međunarodnoj koaliciji će učestvovati u obuci iračkoj vojsci, rekao je Pentagon.

 

Sa 1.500 dodatnih vojnika, SAD će imati više od 3.000 ljudi u Iraku, odakle je njihova vojska otišla decembra 2011. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here