Lideru krimskih Tatara nagrada za demokratiju

0

Mustafa Džemilev proteran sa Krima

Nagrada će Džemilevu biti uručena u Varšavi 3. juna, tokom proslave 25 godina slobode i povratka demokratije u Poljsku posle pada komunističke vlasti, a prisustvovaće i predsednik SAD Barak Obama. Džemilev će dobiti 250.000 evra, dok ostatak novca ide na projekat u Poljskoj koji on odredi.

 

"Mustafa Džemilev godinama se zalaže za poštovanje demokratije u Ukrajini, posebno u odnosu na tatarsku zajednicu. Demokratska uverenja izražavao je još u sovjetska vremena kada je kao disident proveo 10 godina u logorima", kazao je šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski kada je obznanio ko je prvi dobitnik ove nove prestižne poljske nagrade.

 

Šikorski je naglasio da je Mustafa Džamilev takođe borac za teritorijalnu celovitost Ukrajine i da je, zajedno sa svojim narodom, živi dokaz da je demokratija moguća i u društvu sa muslimanskim tradicijama.

 

Oko nove poljske nagrade izbili su prvo sporovi, pošto se sindikatu Solidarnost i njegovim liderima nije svidelo što tu nagradu dodeljuje poljska država. Spor je uthinuo pošto je na čelo žirija stao legendarni vođa Solidarnosti u vreme njenog rađanja 1980-tih godina, dobitnik Nobelove nagrade za mir i kasniji prvi slobodno izabrani predsednik Poljske, Leh Valensa.

 

Žiri u kome su i neki drugi poljski borci za radnička prava i bivši disidenti o dodeli prve nagrade Džamilevu odlučio je jednoglasno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here