EPA/Antonio Bat

Nova pravila za kupce u Nemačkoj odnose se na povratnu ambalažu. Kako pišu nemački mediji, od 1. januara povećaće se broj proizvoda za koje će biti potrebno platiti povratnu ambalažu.

Nova uredba odnosi se na pića sa udelom mleka od najmanje 50 posto, kao i na jogurte i kefire koji se nude u plastičnim flašama, prenosi Fenix magazin.

Na proizvode mlečne mešavine robnih marki Aldi, Lidl, Rewe takođe je potrebno platiti kauciju, pišu nemački mediji. Ali, na mleko u plastičnim bocama ne naplaćuje se kaucija.

Kaucija od 25 centi se naplaćuje na sledeće jednokratne plastične boce za piće i limenke za piće kao što su voćni sokovi, mineralna voda, izvorska voda, stona voda, energetska pića, pivo i mešana pivska pića (sa i bez alkohola), alkoholna mešana pića (npr. “alcopops”), cider (penušavo vino od jabuke), vino i mešana vinska pića, napici od čaja i kafe ako se piju hladni (kao što su ledeni čajevi) i slično.

“Trgovci moraju da prime praznu ambalažu i isplate jednokratnu kauciju od 25 centi, čak i ako su pića kupljena u drugoj radnji. Povrat kaucije nije vezan uz novu kupovinu”, upozoravaju iz savetovališta za potrošače.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here