youtube.com/Novo jutro
Miodrag Linta

Predsednik Odbora Skupšštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izrazio je danas bezrezervnu podrššku pravednim zahtevima Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori koji su izneti na Crkveno-narodnom saboru u Nikšiću, a povodom najave crnogorskih vlasti da donese anticivilizacijski zakon o slobodi veroispovesti.

– Mitropolija crnogorsko-primorska opravdano i legitimno zahteva od vlasti u Podgorici da, u skladu sa načelom pošštovanja slobode vere, bude zakonski priznata i uvažžena, da bude ravnopravna s drugim crkvama i verskim zajednicama, da se nadoknadi bespravno oduzeta crkvena imovina u ranijem periodu i odustane od novog otimanja imovine i da se pošštuje njena autonomija prema međunarodnim stanadardima – naveo je Linta u saopšštenju za javnost.

On je ocenio da je “tragična činjenica da režžim u Crnoj Gori ne odustaje od nerazumne namere da zakonskim putem izvršši otimačinu hramova i imovine SPC i da je dodeli nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”.

– Jasno je da je predložženi zakon o slobodi veroispovesti ne samo duboko diskriminatorski za Srbe u Crnoj Gori već je uperen protiv čitavog srpskog naroda – istakao je Linta.

On je, takođe, kao “najbezočniju lažž” ocenio izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da ideologiju velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori tobožže realizuju Srpska pravoslavna crkva i politička organizacija Demokratski front.

– Crna Gora nije moderna, demokratska i slobodna držžava jer su srpskom narodu uskraćena sva stečena prava u cilju potpunog ostvarivanja ššovinističkog projekta asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce. Jedan od metoda ostvarivanja navedenog cilja jeste i nerazumna namera režžima Mila Đukanovića da se brutalno obračuna sa SPC u Crnoj Gori – zaključio je Linta..

1 COMMENT

  1. A zvanicnici i institucije vlasti u drzavi Srbiji na sve to sramno cute,bez reakcija i odbrane ugnjetenog naroda i SPC u Crnoj Gori!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here