www.mc.rs
Miodrag Linta

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je da je položaj Srba u Federaciji BiH izuzetno težak, da su obespravljeni i građani drugog reda jer federalna vlast i kantonalne vlasti sprovode politiku njihove sistematske diskriminacije.

Kako je saopštio Savez Srba iz regiona, Linta je juče u Glamoču na sednici Skupštine Saveza srpskih udruženja „Zavičaj“ rekao da preostali Srbi u Federaciji BiH ne primaju nikakvu finansijsku pomoć, ne mogu da se zaposle u javnim ustanovama kao što su državna uprava, ministarstva, prosveta, zdravstvo, policija, pravosuđe i dr.

Naveo je i da srpska deca u velikoj meri nemaju pravo da uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta i nemaju pravo da koriste udžbenike na srpskom jeziku.

– Zdravstvena zaštita je loša i neadekvatna. Ima veliki broj srpskih sela bez vode i struje i sa veoma lošim putevima, kao i hiljade porušenih srpskih kuća koje još nisu obnovljene. Poseban problem jeste činjenica da pojedini centri moći u Sarajevu i vlast Unsko-sanskog kantona ima skandaloznu nameru da osnuje migrantske centre u srpskim mestima što je suprotno Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma koji garantuje povratak izbeglica i raseljenih lica na svoja vekovna ognjišta – rekao je Linta.

On je ponovio i svoj stav da pitanje blizu dva miliona Srba u osam država regiona treba definisati kao jedno od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja, kao i da treba osnovati posebnu državnu instituciju, odnosno Ministartstvo za Srbe u regionu.

Linta je posebno naglasio da je važno da se jača srpska sloga i jedinstvo kao jedan od preduslova opstanka srpskog naroda.

Nakon završene Skupštine, Linta je s domaćinima posetio Spomenik poginulim srpskim borcima i civilima u Glamoču, dodaje se u saopštenju.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime