EPA/Valda Kalnina
Granica Litvanije i Belorusije

Litvanska premijerka Ingrida Šimonite izjavila je da će Vilnjus početi da gradi “zid” na granici sa Belorusijom, a takođe će angažovati vojsku za patroliranje na granici kako bi suzbila priliv ilegalnih migranata.

– Započećemo sa izgradnjom dodatne fizičke barijere koja će razdvojiti Litvaniju i Belorusiju, što će postati određeni znak i određeni faktor odvraćanja za organizatore priliva ilegalnih migranata – istakla je premijerka.

Premijerka je objasnila da se ne razmatraju opcije kao što su “kameni” ili “gvozdeni zid”.

– Radi se o ogradi sa bodljikavom žicom koju vojska koristi u svoje svrhe. Takvo rešenje se može primeniti, posebno na određenim deonicama – istakla je ona.

Šimonite je navela da će okolnosti primene svih mera zavisiti od dinamike priliva ilegalnih migranata. Ona će sledeće nedelje otputovati u Grčku kako bi razgovarala o iskustvu te zemlje u borbi protiv priliva ilegalnih migranata.

Litvanija je u poslednje vreme saopštavala o porastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Prema njenim rečima, više od hiljadu nelegalnih migranata privedeno je na granici Litvanije i Belorusije od 1. juna.

Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da ta zemlja više neće zadržavati ilegalne migrante za zemlje EU – zbog sankcija Zapada Minsk za to “nema ni para ni snage”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here