commons.wikimedia
Kalinjingrad

Litvanija će značajno smanjiti železnički tranzit tereta u Kalinjingradsku oblast iz drugih regiona Rusije, saopštio je gubernator ovog ruskog regiona Anton Alihanov.

– Železnice Litvanije obavestile su Kalinjingradsku železnicu da će od ponoći prekinuti tranzit više vrsta robe koja se nalazi pod evropskim sankcijama u Kalinjingradsku oblast i iz nje. Navodno, oni su dobili objašnjenje od Evropske komisije da se na robu čiji uvoz je zabranila EU ne odnosi dozvola na osnovu koje se tranzit ranije obavljao – rekao je Alihanov.

Po njegovim rečima, prema preliminarnim procenama, to se odnosi na oko 40-50 odsto celokupnog asortimana tranzitnog tereta.

U pitanju su, kako je rekao, građevinski materijali, cement, metali i druge važne stvari. Dodao je da ova situacija zahteva od vlasti da povećaju uvoz robe brodovima.

– Pokušaćemo i da dobijemo korektna objašnjenja od Evropske komisije o ovoj situaciji. Smatramo da je ovo grubo kršenje protokola za pristupanje baltičkih zemalja EU, ovo je kršenje pravila o slobodnom tranzitu u/iz Kalinjingradske oblasti. To je bila obaveza EU i baltičkih država – poručio je Alihanov.

On je istakao da je u pitanju i humanitarno pitanje i, kako je naveo, pokušaj da se ekonomski uguši ruska eksklava.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here