Svetsko klupsko fudbalsko prvenstvo ove godine i dogodine u zemlji koja je sledeći domaćin Mundijala (2022).

Mundijal za klubove ostaje u arapskom svetu, ali se seli u Katar na dve godine. Biće to dobra proba toj azijskoj zemlji, čiji je nacionalni fudbalski tim postao senzacionalni kontinentalni prvak, za Svetsko prvenstvo 2022, prvo koje se neće igrati u maju, junu ili julu nego u novembru i decembru, kada je tamo leto.

I klupsko svetsko prvenstvo se igra u decembru, a ove godine sa Starog kontinenta putuje engleski velikan Liverpul, novi evropski prvak. Zna se i da će Afriku predstavljati Esperansa iz Tunisa, KONKAKAF zonu Monterej iz Meksika, a iz Okeanijske fudbalske konfederacije stići će tim iz Nove Kaledonije. Šampioni kontenenata se čekaju u Aziji i Južnoj Americi, a igraće i domaćin Al Sad, čiji je trener nedavno postao proslavljeni španski fudbaler Ćavi Ernandez, Barselonina legenda, neposredno po završetku karijere u tom klubu.

Prethodne dve godine klupski mundijal je igran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kada je Liverpul učestvovao kao šampion Evrope 2005, igrano je u Japanu. U finalu u Jokohami južnoamerički prvak brazilski Sao Paulo savladao je “redse” s 1:0. Bezuspešan je bio i kad je meč za svetskog klupskog prvaka bio jedna utakmica u tzv. Interkontinentalnom kupu (1981, 1984), a s prve dve evropske krune (1977, 1978) nije ni izlazio na megdan, ne želeći da igra s argentinskim timovima u svetlu zategnutih odnosa dve zemlje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here