Pexels

Gubitak težine je cilj mnogih pojedinaca koji žele da poboljšaju svoje opšte zdravlje, kao i fizički izgled.

Uključuje proces smanjenja telesne težine kroz kombinaciju promena u ishrani, povećane fizičke aktivnosti i modifikacije načina života. Iako postoje različiti pristupi gubitku težine, važnost uravnotežene ishrane ne može se preceniti.

Izbegavanje ključnih namirnica u našoj ishrani, posebno onih koje su bogate hranljivim materijama i sadrže esencijalne vitamine i minerale, može predstavljati izazove za efikasan gubitak težine. Kada se ova hrana izostavi, pojedinci mogu iskusiti nedostatke u ishrani, smanjen nivo energije i povećanu verovatnoću da žude za manje zdravim opcijama.

Endrju Vajt, sertifikovani lični trener, otkrio je tri ključne namirnice koje ne bi trebalo da izbegavate ako želite da oslabite.

Hrana bogata vlaknima

Vajt navodi da vlakna pomažu da se duže osećate sito (oko 30 procenata više sitosti), što smanjuje verovatnoću da ćete se prejedati. Oni takođe pomažu varenju i mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, sprečavajući skokove i padove koji dovode do gladi.

Postoji mnogo dobrih razloga zašto sečenje vlakana može otežati gubitak težine.

– Bez dovoljno vlakana, ljudi često osećaju glad, što dovodi do prejedanja i poteškoća u održavanju kalorijskog deficita neophodnog za gubitak težine. Nedostatak vlakana može povećati vašu glad i do 50 odsto, što otežava održavanje rutine zdrave ishrane – on dodaje.

On predlaže da se fokusirate na hranu kao što su integralne žitarice, mahunarke, voće i povrće.

Proteini

Vajt napominje da je protein neophodan za popravku i rast mišića, posebno od vitalnog značaja kada ste aktivni. Povećava sitost za oko 25 procenata, smanjujući ukupan unos kalorija. Može uključiti hranu kao što su piletina, riba, tofu i mahunarke u vaše obroke.

– Nedovoljan protein može dovesti do gubitka mišića (do 15 procenata više) umesto gubitka masti i može ostaviti osećaj nezadovoljstva, što otežava pridržavanje plana zdrave ishrane – navodi on.

Zdrave masti

Iako postoje nezdrave masti koje treba da izbegavamo, postoji mnogo zdravijih masti koje Vajt preporučuje da ih uključite u svoju ishranu za brži gubitak težine.

– Zdrave masti su neophodne za apsorpciju hranljivih materija i mogu vas duže zadržati sitima. Takođe su važne za zdravlje mozga i mogu da obezbede trajni izvor energije – kaže on.

Neki sjajni izbori za zdrave masti su avokado, orasi, semenke i maslinovo ulje.

– Potpuno izbacivanje masti može dovesti do žudnje, sporijeg metabolizma i nedostataka vitamina rastvorljivih u mastima, a sve to može ometati napore za mršavljenje – kaže Vajt, piše Klix.ba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here