EPA
Britanski vojnici

Predlog u britanskom Parlamentu da se održi nova mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini, tzv. Dejton 2, i u BiH pošalje britanski odred svega dva dana pošto je Stjuart Pič imenovan za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, liči pomalo na vojnu pripremu rešavanja situacije na ovom prostoru, ocenio je za “Vesti” Ljuban Karan, penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe Vojske Srbije.

On svoje tvrdnje obrazlaže činjenicom da bi Britanci da pošalju jedan bataljon u BiH, a da se na Kosovu već nalazi specijalna britanska jedinica Gurke.

Britanski parlamentarci su slanje svoje jedinice, prema pisanju medija u BiH, obrazložili potrebom da se “spreči eskalacija” na ovom prostoru.

Karan objašnjava da to ne znači da će odmah na scenu stupiti oružje, već će London prvo dejstvovati hibridno i na sve druge načine, a u skladu sa britanskim i američkim interesima na ovom području. Zato se, prema njegovim rečima, time bave stručnjaci za vojna i hibridna pitanja.

– Velika Britanija u dogovoru sa Sjedinjenim Američkim Državama preuzima ulogu vodećeg na zapadnom Balkanu, iako su prethodno SAD rešile da šalju vrlo iskusnog igrača Kristofera Hila za američkog ambasadora u Srbiji, kao deo tima onih koji su ostavili krvavi trag na našem prostoru – ukazuje nekadašnji kontraobaveštajac.

On smatra da će najverovatnije Britanac Stjuart Pič voditi glavnu reč, a razlog tome vidi u informacijama o planovima SAD da polako prebacuju težište na indo-pacifičku zonu i pripremaju se za sučeljavanje sa Kinom.

– Zato oni Velikoj Britaniji prepuštaju ovo područje, što nama ne ide nikako u prilog, jer nam od Britanaca ništa dobro nije stizalo. London tradicionalno ne uvažava srpske interese, a mogu slobodno da kažem da ih još manje uvažava od Amerike – naglasio je Karan.

Region Zapadnog Balkana se, prema mišljenju britanskih parlamentaraca suočava sa “najvećom pretnjom po stabilnost i bezbednost” u poslednje dve decenije. Zbog toga je, smatraju oni, neophodno što pre delovati kako bi se zaštitio mir, ali i promovisale, kako se čulo, evroatlantske integracije u regionu.

Pič drugi put na Balakanu

Ljuban Karan podseća da je Stjuart Pič veoma visoko kotiran i vojno i titulom ser, koju je dobio od kraljice Elizabete Druge.

– Nije uobičajeno da Britanci, koji vrlo vode računa o rangu, postave najvišeg generala vazduhoplovstva, posebno važnog vojnog roda za njih kao ostrvsku zemlju, na perifernu dužnost. On je bio visoko u NATO i dao ostavku da bi postao specijalni predstavnik za Balkan. Posle bombardovanja Jugoslavije došao je na Kosovo 2000. gde je bio komandant vazduhoplovnih snaga Kfor. Na Balkan stiže ponovo kao iskusan vojnik i veliki stručnjak za hibridno ratovanje, što govori koliko je za London važna ova misija – pojasnio je Karan.

Da se odmah deluje

Bob Stjuart, predstavnik konzervativaca je uz predlog o novoj mirovnoj konferenciji naveo, između ostalog, da London može odmah i jednostrano da pošalje bataljon koji može da se stavi i pod kapu Eufor. On se založio da se Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, da bezuslovna i jaka podrška da zaustavi negativno kretanje BiH unazad. Konzervativac Bernard Jenkin zatražio je da London odmah deluje u BiH i podržao Stjuartov predlog o Dejtonu 2. Istog stava je bio predstavnik laburista Toni Lojd.

Ne veruju EU i Amerikancima

Bivši britanski diplomata i profesor na Kembridžu Timoti Les je rekao da London imenuje izaslanika za Balkan u izvesnoj meri i kao izraz nedostatka poverenja u EU i SAD da same spreče kolaps teritorijalnih rešenja nametnutih 90-ih na Balkanu.

– Bajdenova administracija je rastrzana na međunarodnom planu. Američka javnost se protivi nasilnoj intervenciji u perifernim regionima poput Balkana, a EU je interno podeljena oko toga kako da odgovori na izazove u regionu – obrazložio je Les.