Loše navike zbog kojih dobijate bore

0

Loše navike mogu u značajnoj meri uticati na pojavu bora
 

Pušenje

Pušenje je jedan od najčešćih uzroka pojave bora. Rađena su istraživanja na blizancima, koja su pokazala da cigarete zaista postaruju kožu.

 

 

Način ishrane

Previše šećera ne utiče samo na gojaznost, već čini i da izgledamo starije. Kroz štetan proces koji se naziva glikacija, molekuli šećera vezuju se za proteine u koži, uključujući i kolagen, zbog čega postaju tvrdi i nepravilnog oblika. Usled toga, lice gubi elastičnost.
Rafinisani šećer i drugi prosti ugljeni hidrati izazivaju upale širom organizma zbog povišenog nivoa insulina. Upale proizvode enzime koji uništavaju kolagen i elastin, a posledica toga su bore i opuštena koža.

 

Još jedna loša navika koja ne prija koži

Alkohol

Alkohol isušuje kožu, a tokom vremena koža gubi elastičnost i formiraju se bore usled nedovoljne hidriranosti. Osim toga, alkohol negativno utiče na nivo vitamina A, koji je veoma važan antioksidant, ali igra ulogu i u proizvodnji kolagena.

 

Žvakaća guma

Preterano žvakanje žvakaće gume uzrokuje pojavu sitnih bora oko donje usne posebno. Žvakaća guma loše utiče i na opšte stanje vaše usne duplje.

 

Spavanje sa šminkom

Kada spavate sa šminkom, vi praktično sami izazivate bore. Šminka i zagađenja iz vazduha koja se nakupe na koži tokom dana ulaze u pore, i razlažu kolagen i elastin. To ubrzava proces starenja kože.

 

Sam svoj kozmetičar

Nemojte sami cediti bubuljice i mitisere. Svaki put kad sami “sređujete” lice na taj način, vi mu nanosite štetu.

 

Bez grimasa prilikom šminkanja

 

Grimase

Nemojte praviti grimase dok se šminkate, na primer, razjapite usta kad nanosite olovku za usne ili karmin, podižete obrve dok stavljate maskaru…..

 

 

Krema sa zaštitnim faktorom

Čak i samo nekoliko minuta na suncu bez zaštitne kreme protiv sunca, može vremenom postati štetno za kožu.
Koristite kremu sa zaštitnim faktorom svaki dan, i po kiši i po suncu. Preporučuju se kreme sa faktorom 30 i cink-oksidom ili titanijum-dioksidom.

 

Spavanje

Najbolje je da spavate na jastuku sa satenskom navlakom, koja neće ostavljati tragove na licu. Ili još bolje, spavajte na leđima, kako ne biste gužvali lice tokom noći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here