Lufthanza” tuži svoje pilote,”


    Najveći štrajk u istoriji nemačkog vazdušnog saobraćhaja već na samom startu je zapretio da se pretvori u rat 4.000 pilota i rukovodstva kompanije "Lufthanza". Posle jalovog pokušaja tokom vikenda da se dve strane dogovore i neuspelog posredovanja saveznog ministra za saobraćaj Petera Ramzauera, poslovodstvo kompanije preduzelo je oštrije mere. Sudu u Frankfurtu podneta je tužbu protiv pilota na koje je svaljena sva krivica za katastrofalne posledice ovog "neprimerenog štrajka".
    Navodno, sindikat pilota nije pokazao spremnost na kompromise. Juče je otkazano 40 do 50 odsto letova, što znači da je od 1.800 planiranih letova realizovano tek oko 1.000. Oko 10.000 putnika je pogođeno ovim štrajkom, a "Lufthanza" računa sa štetom većom od stotinu miliona evra.
    Na aerodromu u Frankfurtu je od 390 letova "Lufthanze" otkazana polovina. Putnici su bili unapred obavešteni, pa nije bilo veće gužve. Na aerodromu u Minhenu bilo je "veoma mirno i pusto", saopštio je portparol tog aerodroma. Slično je bilo i na aerodromima u Diseldorfu i Kelnu/Bonu gde je najveći broj letova otkazan. U Hamburgu je juče obavljeno 44 od 97 letova.
    Kod niskotarifne kompanije "Džermanvings" (koja deluje u sastavu "Lufthanze") su i pored štrajka uspeli da obave dve trećine letova jer su avione i posade iznajmljivali od drugih kompanija.
    Neke inostrane avio-kompanije su najavile da će uvoditi veće avione kako bi mogle da pokupe i putnike s nemačkih aerodroma.
    Do četvrtka će biti otkazano ukupno 3.200 letova.
    Putnicima je preporučeno da izvrše prerezervaciju karata ili da koriste železnicu koja je najavila vanredne vozove na linijama Keln-Berlin i Hamburg-Berlin. Oni koji kupe vozne karte iste klase kao i avionske mogu posle da podnesu račune radi nadoknade troškova.
    Narednih dana se i pored svega očekuje pogoršanje situacije. Ogorčenje putnika je razumljivo jer štrajk nije blagovremeno najavljen, pa su mnogi bili zatečeni. Ako je za utehu, nemačka kompanija ovog put bez mnogo birokratije obavlja zamenu karata i nadoknadu pri kupovini karata za voz.

     

    Povod za štrajk

    Sindikat pilota tražio je garanciju radnih mesta za pilote "Lufthanze" zato što je sve više usluga prebacivano na strane kompanije koje je kupio nemački džin, čiji su piloti manje plaćeni. Oni zahtevaju da nemački tarifni ugovor važi u svim tim slučajevima. Oko 4.000 pilota je mobilisano u štrajk, a njima su se pridružile i kolege iz teretnog saobraćaja i "Džermanvingsa".

     

    Vanredni plan letenja

    Koncern nudi putnicima obaveštenja o vanrednom planu letenja na telefon 0800-8 50 60 70 (besplatno), kao i na internet adresi njnjnj.lufthansa.com.
    Kompanija Džermanvings" to isto nudi na telefon 0800-66 44 935 i na sajtu njnjnj.germannjings.com.

     

     

    0

    OSTAVITE KOMENTAR

    Please enter your comment!
    Please enter your name here