EPA/Andrej Čukić
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da nekontrolisano kretanje oružja u Ukrajini treba posmatrati kao potencijalnu opasnost po ceo svet, prenosi Belta.

“Regionalni konflikti, u kojima se koriste najnovija oružja, lako mogu da se preliju na druge zemlje. Nije tajna da oružje koje se isporučuje Ukrajini završava na crnoj berzi. Zapadni političari, čini se, nisu zabrinuti zbog toga. Mi ovo smatramo pretnjom, posebno nakon eskalacije konflikta na Bliskom istoku,” rekao je Lukašenko na sastanku Saveta bezbednosti Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti u Minsku (CSTO).

On je dodao da smatra da Zapad pokušava da dominira svetom, gde pravila važe samo za nekolicinu izabranih.

Predsednik Belorusije je istakao da nuklearno oružje garantuje bezbednost u regionu i da CSTO ne preti, već isključivo uči od onih koji su, kako tvrdi, jezik sile učinili globalnim trendom, javlja Sputnjik.

“Mnogo se može govoriti o nezakonitim jednosmernim merama prinude, vojnim provokacijama na granici, informacionim diverzijama, milionima evra namenjenim pripremi državnih udara”, napomenuo je predsednik.

Lukašenko je takođe napomenuo da moćno naoružanje, osim bezbednosti, garantuje pravo glasa na globalnom nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here