EPA-EFE
Vladimir Puitn i Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je “ubedio” ruskog predsednika Vladimira Putina da ne “zbriše” šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina posle pobune.

Putin je na početku obećao da će ugušiti pobunu, upoređujući je sa ratnim previranjima koja su dovela do revolucije 1917. i građanskog rata, ali nekoliko sati kasnije je postignut dogovor da se Prigožinu i nekima od njegovih boraca omogući odlazak u Belorusiju, prenosi Rojters.

Šef Vagnera je juče iz Rusije doleteo u Belorusiju.

Dok je opisivao svoj razgovor u subotu sa Putinom, Lukašenko je upotrebio ruski žargonski izraz za ubistvo – „zbrisati“.

„Kako sam razumeo, bila je doneta brutalna odluka da se ‘zbrišu’ pobunjenici“, rekao je Lukašenko na sastanku sa vojnim zvaničnicima i novinarima, prenose beloruski državni mediji.

Dodao je da je ruskom predsedniku predložio da „ne žuri i da razgovara sa Prigožinom“, na šta je Putin odgovorio da je to beskorisno.

„Slušaj, Saša, beskorisno je. Ne javlja se, ne želi ni sa kim da priča“, navodno je rekao Putin Lukašenku prema njegovim rečima.

Putin je 1999. godine upotrebio isti izraz za čečenske militante i ta opaska je postala oznaka njegove „stroge“ ličnosti, navodi Rojters.

Kremlj nije komentarisao Lukašenkove navode, koje daju redak uvid u razgovore unutar Kremlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here