pixabay.com

Istraživanje sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) donosi zanimljive uvide u svet komunikacije mačaka kroz izraze lica. Šta vaš ljubimac želi da vam kaže i kako to radi.

Da li ste se ikada zapitali šta mačji izraz lica znače vama ili drugim mačkama? Studija sa Univerziteta u Kaliforniji (UCLA) može nam pomoći da bolje razumemo ove misteriozne ljubimce i šta oni pokušavaju da kažu svojim izrazima. Istraživači su zabeležili čak 276 jedinstvenih izraza lica kod mačaka koje su proučavali, dok šimpanze, za poređenje, imaju oko 357 različitih izraza lica.

Još jedna interesantna stvar u vezi sa ovim istraživanjem je da mačke dele neke zajedničke izraze lica sa ljudima. Ovo može biti fascinantno, s obzirom na to da su mačke kućni ljubimci hiljadama godina. Možda su tokom tog dugog perioda suživota sa ljudima usvojili ili razvili neke izraze lica koji su im slični. Ova činjenica postavlja pitanje kako smo tokom naše istorije zajedničkog života možda uticali na način na koji mačke komuniciraju sa nama i međusobno, navodi BBC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here