EPA/Darek Delmanowicz
Peter Sijarto

Mađarska neće podržati nijednu odluku NATO, ni one koje budu donete na predstojećem samitu alijanse u julu, ukoliko te odluke vode ka direktnom sukobu sa Rusijom, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sastanku šefova diplomatija članica NATO u Briselu.

– Smatramo da je fundamentalna ranije doneta rezolucija NATO da alijansa nije uključena u rat u Ukrajini. Moramo poštovati ovu odluku i učiniti sve kako bismo izbegli direktan sukob između NATO i Rusije – rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u belgijskoj prestonici, prenosi Tas. Prema njegovim rečima, sve što odstupa od ovakvog stava predstavlja rizik od izazivanja sukoba sa Rusijom jer će NATO postati aktivna strana u ukrajinskom ratu, što je za Mađarsku neprihvatljivo.

– Stoga ćemo svaki predlog na samitu u Viljnusu razmatrati sa ove tačke gledišta kako bismo videli da li se NATO pridržava svoje prethodne odluke – poručio je Sijarto na Fejsbuku. Sijarto je jasno predočio i da smatra da nije trenutak za planiranje mogućeg ulaska Ukrajine u NATO, jer bi to moglo izazvati eskalaciju sukoba.

Sijarto je potvrdio da su već počele pripreme za izradu dokumenata za samit NATO zakazan za 11-12. jul u Viljnusu. Prema rečima mađarskog diplomate, “na dnevnom redu su sve vrste ideja i koncepata koji se odnose na Ukrajinu i podrazumevaju pružanje veće pomoći toj zemlji”. Sijarto je naglasio da će Mađarska paziti na svako kršenje “ključne odluke” o nemešanju NATO saveza u bilo koju borbenu akciju u Ukrajini, prenosi Tanjug.

2 COMMENTS

  1. Bravo Petre.Bravo Balint,bravo Viktore Orbane,bravo Aco Vucicu.Stvorili ste savez za primer.Hvala Viktore sto nisi dozvolio invaziju na Srbiju 1999 godine.To ti srpski narod nikada nece ZABORAVITI.Ne vidim razloga da se i Rumunija ponasa prema Srbiju isto kao i Madjarska.Srbija nema prijatelja ni u Sloveniji ni u ND haziji,ni u Sarajevu.Ni u Titogradu.Kosovo je deo Srbije kao sto je Krim deo Rusije.Nas okruzenje vode poslusne gnjide koje Amerika fucka na Srbe.Ti isti ne mogu bez Srbije.Srbin ne mrzi nikoga i tu je zlo te onda lako zaboravlja.Dokle bre

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here