pixabay.com

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je Budimpešta predložila Evropskoj uniji da uvede embargo na isporuku ruske nafte morskim putem, a da se isporuke naftovodima izuzmu iz sankcija, kako bi privrede zemalja tog bloka nastavile normalno da funkcionišu.

– Ako Evropska unija želi da kazni Rusiju po pitanju nafte, onda je neophodno uvesti embargo na isporuke nafte mosrskim putem, jer one čine najveći udeo u isporuci ruske nafte Evropi, dok su isporuke putem naftovoda manje – rekao je Sijarto u intervjuu za TV kanal Foks njuz.

Dodao je da ako zemlje EU odluče da naprave izuzetak po pitanju sankcija za snabdevanje naftovodom, privrede zemalja članica nastaviće da funkcionišu, a EU će postići svoj cilj.

Napomenuo je da Majdarska neće moći da kupi dovoljno nafte iz drugih izvora u slučaju da joj se uskrati ruska nafta i dodao bi njegovoj zemlji bilo potrebno da uloži 550 miliona evra za tehnološku pripremu svoje rafinerije da prerađuje druge vrste gasa i nafte osim ruskih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here