Lična arhiva
Umetnost u ledu: Marija Marković

Čitaoci “Vesti” su imali priliku da upoznaju talentovanu vajarku Mariju Marković prošle godine kada je izlagala u Veneciji i u Trentu. Prst sudbine je našu sagovornicu odveo u Kinu, a potom u Francusku. Podsetimo, ova akademska vajarka drvetu daje dušu i obrnuto, duše vešto pretvara u drvo, pa se ne prepoznaje magija transformacije i prelaska iz jednog oblika u drugi i iz jedne dimenzije u drugu. No, ni led joj nije nepoznat materijal, od njega čini magiju. Drvo je njena sudbina, njena strast, umeće, ljubav, njen saveznik.

Međunarodni simpozijum

“Pozvana sam da učestvujem na Internacionalnom simpozijumu skulptura od leda, koji se održao u okrugu Baoking, provinciji Heilongjijang u Kini, od 22. do 26. decembra minule godine – priča naša sagovornica. Ponosno je predstavljala Srbiju na ovoj prestižnoj manifestaciji, deleći svoj dar i umeće sa umetnicima iz različitih delova sveta.

“Rad u ledu na otvorenom prostoru nije bio nimalo lak, s obzirom na ekstremno niske temperature koje su varirale od -30 do -17 stepeni Celzijusa. Nakon ove inspirativne avanture, prihvatila sam poziv da učestvujem na drugom simpozijumu koji je organizovala Kinesko-rusko-mongolska organizacija”, ističe Marija.

Čarobni Harbin

Reč je o izložbi ledenih skulptura koja je u Jamusi (Kina) održana od 28. decembra 2023. do 2. januara 2024.

“Radilo se na sličnim temperaturama, što je dodatno izazovno u procesu stvaranja ledenih skulptura. Dalje, posetila sam čarobni Harbin, gde se nalazi najveći par u svetu od leda i snega. To je mesto gde se održava Festival skulptura u ledu i snegu, koji je ove godine proslavljao svoje 40. izdanje. Iako nisam učestvovala kao vajar, već kao profesorka, održala sam radionicu oblikovanja skulptura u ledu, posvećenu turistima i studentima sa Harbinske akademije”, rekla je vajarka.

Ambasadorka kulture

Marija je, na krilima svog talenta, dospela u Veneciju, u grad zaljubljenih, grad mostova i galebova, grad sanjarenja i ne samo to, već i grad u kome je katedrala Madonna della Salute, izgrađena građom iz naših šuma . Nije slučajno došla iz Beograda u Veneciju, naša ambasadorka kulture, jer je za taj grad vezuju neraskidive i nevidljive niti.

Put u Francusku

Marija nije imala predaha. Usledilo je putovanje u Francusku, gde je bila izabrana za 32. izdanje Internacionalnog konkursa skulpture u ledu u mestu Valoire. Olakšavajuća okolnost je bila što su temperature bile znatno više. Ova čudesna umetnica srećna je što je predstavljala svoju otadžbinu, suočavajući se s različitim izazovima koje donosi rad na ledu, kao i u različitim klimatskim uslovima.

Osvetljenje daje skulpturama posebnu čar

Strast prema skulpturi

Vratila se u Peskaru, gde trenutno živi i radi, ali već je spremna za put u Slovačku.

“Drago mi je što mogu da najavim da sam dobila priznanje na konkursu za Internacionalni šampionat skulpture u ledu u Tatrdž Master, koji se održava od 26. do 28. januara. Radujem se novim umetničkim izazovima i izražavam zahvalnost za iskustva koja su mi omogućila da svoju strast prema skulpturi u ledu delimično podelim sa svetom. Tehnika rada na ledu je slična onoj pri radu u drvetu, koristi se motorna testera za sečenje leda i dleta koja su slična onima za obradu drveta. Bila sam u grupi sa vajarom Lukom Radojevićem koji je iz Crne Gore”, ističe Marija Marković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here