Magnet za strance

0

Razgledaju: Omiljeno mesto za odmor turista

Zelengorski Vidikovac "Borić" na 1.470 metara nadmorske visine jedna je od najatraktivnijih i najposećenijih tačaka Nacionalnog parka "Sutjeska" i kao magnet privlači turiste.
Sa tog mesta, koje je dobilo ime po planinskom boru "krivulj", dobro se vide planinski masivi Vučeva, Maglića i Volujaka, na koji se, prema Gacku, nadovezuje
Lebršnik.
 

Turisti u berbi borovnice
U šetnji od jezera Donje bare do 700 metara udaljenog vidikovca "Borić" turisti iz Lajpciga probali su borovnice. Posrećilo im se i da nađu nekoliko jestivih pečurki.

Ispod vrha Maglića, visokog 2.386 metara, lako se uočava najveća prašuma u Evropi-Perućica. Desno od prašume, a podno Volujka, blista kanjon reke Sutjeske-Vratar, mesto gde je Stjepan Vukčić Kosača ubirao porez trgovcima iz Dubrovnika. Grupa turista iz Slavonskog Broda očarana je lepotom Nacionalnog parka.
Slavonci u šali kažu da su od domaćina naučili da je fočanski kraj onaj veznik "i" koji Bosnu spaja sa Hercegovinom.
"Čist vazduh, vrhovi, kanjoni, zelenilo, cveće, ali i pitomi ljudi – sve me to oduševljava", u jednom dahu priča Ivanka Salantić iz Slavonskog Broda.
Jedan od njih, Mario Breme, kaže da su borovnice – ukusne. Bili su i na Magliću i uverili se da je priroda veličanstvena, a Marijeva saputnica Uta Breme posebno je oduševljena domaćom kuhinjom.
Dok sa Zelengore posmatra visoravan Vučevo, Gačanin Jovan Sušić priseća se kako je kao vojnik JNA učestvovao u snimanju Filma "Bitka na Sutjesci".
Tada je imao priliku da upozna slavne jugoslovenske glumce Batu Živojinovića, Milenu Dravić, Stoleta Aranđelovića, Ljubišu Samardžića, kao i svetske filmske zvezde Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor.
"Bartona sam upoznao na Vučevu, a Elizabet je dolazila više radi rekreacije, sunčala se-priseća se Sušić, dodajući da su Barton i njegova supruga bili smešteni u Dubrovniku, odakle su na snimanje dolazili helikopterom.
Slično kao Ričard Barton i Elizabet Tejlor, u čarima Zelengore prošle godine uživala je i Monika Beluči snimajući na Orlovačkom jezeru sa Emirom Kusturicom kadrove za njegov novi film "Na mliječnom putu".
:

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here