Jedni od najekstremnijih i najmisterioznijih objekata u svemiru su tzv magnetari. Iznenađujuće su malene zvezde, neverovatno su guste i, kao što im ime govori, i imaju jako magnetno polje.

Sijaj ti ludi Manetaru

U poslednjoj fazi života zvezde, ona eksplodira u supernovu. Kako se urušava u sebi, nadmašuje sve svoje susede pre nego što polako bledi. Ako je živa zvezda dovoljno velika, prelazi preko neutronske zvezde: zvezda je toliko gusta da, premda često može biti prečnika malog grada, kašičica njene materije teži najmanje milijardu tona. U međuvremenu, vrte se brzo – stvarno brzo, čak stotine puta u sekundi brzo. Sva ova gustina jednaka je zaista moćnom magnetnom polju čak tri miliona puta moćnijem od Zemljinog. Ali šta je sa Magnetarima? Naučnici nisu sigurni u dokaze, ali je sigurno da su one zvezde sa jakim magnetnim poljem.

Naučnici su u potrazi za Magnetarima još od 1979. godine, kada je šok gama zraka prolazio kroz Sunčev sistem, što je rezultiralo poremećajima svemirske opreme i atmosferskim nepravilnostima. U decenijama od kada je manje od 25 neutronskih zvezda od oko 2.000 širom galaksije nazvano magnetarima, šačica drugih kandidata čeka potvrdu.

U 2004. godini, efekti eksplozije, ili “potresa” bili su dovoljno snažni da utiču na Zemlju. Oštetili su i onesposobili satelite, pa čak i delimično ionizirao gornju atmosferu planete.

Bliži se bliže, draga moja

Da biste shatili zašto su magnetari stekli status najmoćnijeg magneta koji je do sada otkriven u svemiru, treba da znate da je njihovo magnetno polje toliko moćno da čak i ako dolazi u sklopu 600 milja u jednom može da uništi vaš nervni sistem i promeni vašu molekularnu strukturu. Još malo bliže i gravitaciona sila bi vas bukvalno rastrgla – počevši od atomskog nivoa. Dobra vest je da je najbliža udaljena hiljadama svetlosnih godina.

Za sada će naučnici tek morati da proučavaju ove magnetne svemirske neobičnosti izdaleka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here