Majčin glas koristan kao i zagrljaj

0

 

Studija je izvršena među devojčicama starim od sedam do 12 godina, a ustanovljeno je da bi, kad čuju majčin glas, to pokrenulo lučenje oksitocina kod dece.

 

Dvojčice su bile zamoljene da održe govor i reše matematičke probleme pred nepoznatim ljudima. To je, inače, uticalo da njihova srca kucaju brže, kao i da se poveća nivo stresa. Devojčice su pri tom podeljene u tri grupe – prvu su po početku eksperimenta zagrlile majke, drugoj grupi je pušteno da gledaju “emocionalno neutralan“ video, dok su deca u trećoj grupi razgovarala sa majkama preko telefona.

 

U tako kontrolisanom eksperimentu, istraživači sa Univerziteta Viskonsin-Medison otkrili su da slušanje majčinog glasa ima isti umirujući efekat kao i zagrlja – uz to, efekat je i podjednako dugotrajan.

 

Profesor psihologije Set Polak rekao je da studenti uvek posežu za telefonom pošto napuste prostoriju u kojoj su polagali ispit.

 

“Moguće je da je to brz način da se čovek oseća bolje. U svakom slučaju, nije reč o nekakvoj pop psihologiji i trabunjanju“, rekao je Polak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here