Makarov: “Patrioti“ u Poljskoj nisu usmereni protiv Irana

0

"Instaliranje protivraketnih kompleksa ‘patriot’ u Poljskoj nikako nije usmereno protiv Irana. Mi shvatamo protiv koga su oni usmereni i to smo saopštili poljskom rukovodstvu", rekao je Makarov izražavajući zabrinutost Generalštaba planovima za širenje protivraketne odbrane u Istočnoj Evropi, dok Rusija povlači svoje snage i sredstva iza Kalinjingradske oblasti.

 

"Patriot" sistem odbrane: Ispaljivanje jedne od raketa

 

"Zemlje Istočne Evrope počeli su da jačaju naoružanje – baterije protivavionskog i protivraketnog sistema ‘patriot’ u Poljskoj, radarska stanica u Češkoj, za njima idu Rumunija i Bugarska. To izaziva određene emocije kod rukovodstva Oružanih snaga", rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske.

 

Podsećajući da je poslednjih godina na Zapadu bilo mnogo priče u vezi sa demilitarizacijom Kalinjigradske oblasti i da su "naročito o tome mnogo govorili u Poljskoj i baltičkim zemljama“, Makarov je rekao da je 2008. i 2009. iz te najzapadnije ruske oblasti povučena ogromna količina tehnike, javlja Itar-tass.

 

Prema njegovim rečima, povučeno je više od 600 tenkova, oko 500 oklopnih transportera i borbenih pešadijskih vozila, oko 600 komada oruđa i minobacača.
"Tamo smo ostavili samo snage neophodne za borbenu stabilnost Baltičke flote“, rekao je Makarov, dodajući da je na taj način faktički sprovedena demilitarizacija Kalinjingradske oblasti i "u određenom stepenu realizovani predlozi zapadnih partnera“.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here