pixabay

Prošle godine u Srbiji je radilo 500 Makedonaca, od kojih su 174 žene, a ostali muškarci. Makedonci su na šestom mestu po broju radnika u Srbiji, nakon što su prvo i drugo mesto zauzeli Kinezi i Rusi, piše Blic biznis, pozivajući se na Nacionalnu službu za zapošljavanje u zemlji.

Prošle godine u Srbiji je radilo tačno 35.174 stranca, što je za oko 12 više nego 2021. godine, za toliko je Nacionalna služba za zapošljavanje izdala dozvole za rad stranim državljanima u zemlji, potvrdio je direktor Nacionalne službe Zoran Martinović.

Od oko 35 stranih državljana koji su prošle godine zarađivali platu u Srbiji, 5.919 su bile žene, a najviše radnih dozvola izdato je kineskim državljanima. Na drugom mestu je Rusija, a slede Turska i Indija.

– Najveći broj stranih radnika u prethodnoj godini bio je angažovan prvenstveno u oblasti građevinarstva. Reč je o različitim profilima građevinskih radnika – zidari, armirači, pomoćni građevinski radnici, gipsari, stolari… Izdat je i veliki broj dozvola za zavarivače. Takođe, izdat je veliki broj dozvola za rad IT stručnjacima iz različitih oblasti IT delatnosti – rekao je Martinović.

Pored toga, značajan broj stranaca je zaposlen kao pomoćni radnici u raznim privrednim granama, kao što su uslužne delatnosti i ugostiteljstvo.

Kada se posmatra stepen stručne spreme stranaca, većina su radnici sa trećim, četvrtim i sedmim stepenom stručne spreme, ali ima i dosta niskokvalifikovanih radnika.

1 COMMENT

  1. Kakva Evropa ,kakva Amerika ,kakva Rusija ,Kakva Australija.Javite se u SRBIJU ,plata deset hiljada S Franaka.
    Budite bogati ljudi.Kes isplata u Eu cekovima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here