Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je francusku odbrambenu industriju na trajno povećanje proizvodnje oružja, u jeku rata u Ukrajini, prenosi dpa.

– Moramo se trajno pripremiti za geopolitičku i geostratešku promenu u kojoj će odbrambena industrija igrati rastuću ulogu – rekao je Makron tokom polaganja kamena temeljca za novu fabriku eksplozivnog praha kompanije Eurenco u jugozapadnom gradu Beržeraku.

Dodao je da je potrebna ratna ekonomija kako bi Ukrajina moglo biti snabdevana oružjem da bi odbila rusku invaziju, “kao i za našu odbranu”, i kako je “ova dinamika počela u Evropi i svetu”.

Saradnja sa Nemcima

– Ova ekonomija nam takođe ide u korist – rekao je Makron i kao primer naveo proizvodnju haubica isporučenih Ukrajini koja se utrostručila, što “takođe podstiče izvoz oružja”.

Evropa ne može odustati od Ukrajine, radi se takođe o sopstvenoj bezbednosti, naglasio je Makron.

“Mi, Evropljani, moramo učiniti više i brže ako SAD ne bude tamo, mi Evropljani moramo se mobilisati i pronaći novo finansijsko rešenje”, rekao je francuski predsednik. “Na tom polju blisko sarađujemo sa Nemcima.”

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here