EPA-EFE/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron našao se na meti kritika zbog ceremonije obeležavanja početka jevrejskog verskog praznika Hanuke, koja je održana u Jelisejskoj palati, u njegovom prisustvu.

Makronovi protivnici kritikovali su takav potez kao “kršenje principa sekularizma”, dok je Makron rekao da nije zažalio i da “sekularizam ne znači brisanje religija”, prenosi Rojters.

Makron je u četvrtak primio nagradu koja se dodeljuje šefovima država evropskih zemalja za borbu protiv antisemitizma, ali se potom na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vidi kao glavni francuski rabin pali sveću u Jelisejskoj palati, dok Makron to posmatra.

Prema francuskim zakonima o državnom sekularizmu, usvojenim 1905- godine, svako ima slobodu da vrši bogosluženje kako želi, ali religija ne treba da ima nikakvu ulogu u rukovođenju državom.

Poslanik tvrdokorne levičarkse partije “Les Insoumis” Manuel Bompard istakao je na društvenoj mreži X (Tviter) da se sutra obeležava godišnjica od usvajanja zakona iz 1905, kojim su razdvojene crkva i država, i ocenio da je Makron to pogazio kada je organizovao versku ceremoniju u Jelisejskoj palati.

“Neoprostiva politička greška”, ocenio je poslanik.

Čak je i predsednik jevrejskog saveta u Francuskoj Jonatan Arfi nazvao “greškom” održavanje ovakve ceremonije.

“Ovo nije tradicionalno uloga javnih vlasti”, istakao je on za Sud radio.

S druge strane, Makron je, tokom posete katedrali Notr Dam u Parizu, rekao da nije zažalio zbog tog gesta i naveo da poštuje sekularizam, ali da “sekularizam ne znači brisanje religija”:

U njegovu odbranu stala je i francuska premijerka Elizabet Born, koja je rekla da je namera ovakvog poteza Makrona bila da se pokaže podrška jevrejskoj zajednici u vreme porasta antisemitizma u Francuskoj.

Makron je, međutim, odbio da prisustvuje maršu 12. novembra koji je imao za cilj da osudi porast antisemitističkog delovanja u Francuskoj od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Gradonačelnik Kana David Liznar upitao je:

“Kako neko može da odbije da učestvuje u građanskom maršu protiv antisemitizma na neprikladnoj i pogrešnoj osnovi zaštite nacionalnog jedinstva, a slavi verski praznik u predsedničkoj palati?”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here