EPA-EFE/LUDOVIC MARIN
Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron ozbiljno je naneo štetu odnosima između Azerbejdžana i Francuske, ocenilo je u saopštenju 50 azerbejdžanskih partija.

Oni ističu da više ne vide Francusku, koja, kako navode, otvoreno podržava agresora Jermeniju, kao kopredsedavajućeg Grupe iz Minska.

Predsednik Francuske je u Rigi, u Letoniji 30. septembra dao neutemeljene i neozbiljne izjave o sukobu Jermenije i Azerbejdžana i događajima na prvoj liniji fronta, navele su azerbejdžanske partije u saopštenju koji je prosledila Ambasada Azerbejdžana u Beogradu.

Kasnije je, kako su naveli, u svojstvu predsednika države poput Francuske, klevetao Azerbejdžan na osnovu lažnih informacija i glasina, bez ikakvih dokaza.

Ove izjave izazvale su snažne proteste u azerbejdžanskom društvu i mi smo čvrsto uvereni da Francuska ne održava neutralnost kao kopredsedavajuća Grupe iz Minska, navele su azerbejdžanske partije.

U saopštenju, one ističu da je Francuska 1993. glasala za četiri poznate rezolucije Saveta bezbednosti UN-a koje pozivaju na povlačenje jermenskih trupa sa okupiranih teritorija Azerbejdžana, dok danas Francuska ne pravi razliku između, kako navode, agresorske Jermenije i Azerbejdžana, koji je okupiran i pristrasno brani agresorsku Jermeniju.

Azerbejdžanske partije smatraju da podržavajući agresora Jermeniju, Francuska nije objektivna, da stoji uz agresora i ne ispunjava svoju misiju posredovanja, te da bi trebalo razgovarati o uklanjanju Francuske kao kopredsedavajućeg Grupe iz Minska.

Uvereni smo da posrednik mora biti nepristrasan i pošten, navode one i ističu da Azerbejdžan vodi otadžbinski rat protiv okupatora, rukovodeći se međunarodnim pravom za oslobađanje teritorija koje je okupirala Jermenija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here