Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je, u razgovoru koji je u subotu veče objavio list “Parizjen”, da će u Ukrajini “u nekom trenutku” možda biti potrebne zapadnjačke kopnene operacije.

– Ja to ne želim i neću pokrenuti takvu inicijativu, ali možda će u nekom trenutku biti potrebne operacije na terenu, kakve god da bile, kako bi se suprotstavilo ruskim snagama… Snaga Francuske je u tome da mi to možemo – rekao je Makron.

Francuski predsednik se dan ranije u Berlinu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Makronove ponovljene izjave da ne želi da isključi slanje kopnenih snaga u Ukrajinu izazvale su zabrinutost kod francuskih saveznika, u prvom redu Nemačke, i gotovo jednoglasno protivljenje francuske opozicije.

U razgovoru za “Parizjen”, Makron je potvrdio da ne postoji neslaganje sa Berlinom s tim u vezi.

– Strateške razlike ne postoje. Između kancelara i mene nikad nije bilo nesporazuma. Imamo jako bliska viđenja u pogledu ciljeva i situacije. Razlikuje se način na koji ih izražavamo -dodao je.

Makron je još rekao:

– Nemačka ima stratešku kulturu velikog opreza, ne-intervencije, i drži se podalje od nuklearnog oružja. To je model koji se jako razlikuje od modela Francuske, koja ima nuklearno oružje i koja je sačuvala i ojačala profesionalnu vojsku.

On je takođe relativizovao snagu Rusije.

– Ne treba se uplašiti, nismo suočeni sa velikom silom. Rusija je srednja sila s nuklearnim oružem, ali njen BDP manji je od BDP-a Evropljana, manji od nemačkog, od francuskog – rekao je Makron.

14 COMMENTS

  1. Mama daaaa !! Ti i Napoleon ste najveca sila !! Pitam se dali je ovaj covek svestan svoje bezsvesti ??

  2. Шта би Макрону…???
    Више то није исти човек…
    Ко то говори из Макрона – “силе мрака”…!!!

  3. Neverovatno koje zapaljive reci dalije ovaj Svestan sta prica pa sto neprobate da se uverite koje naj veca Nuklearna sila.

  4. Koliko ja znam Rusija ima oko 5889 bojevih glava a Amerika 5244, a Francuska na cetvrtom mestu sa 290. Ajd recicemo da ste vi najveca sila.

  5. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here