EPA-EFE
Vladimir Putin i Emanuel Makron

Rusku spoljnu politiku prema Ukrajini diktiraju hirovi predsednika Vladimira Putina, a ne racionalno razmišljanje, tvrdi njegov francuski kolega Emanuel Makron.

Makron je u intervjuu za CNN spekulisao o Putinovom načinu razmišljanja i razlozima zbog kojih je naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu krajem februara.

– Nemam racionalno objašnjenje. Mislim da je ovo niz ogorčenosti, ovo je strategija hegemonije u regionu i rekao bih da je to posledica izolacije nakon Covid-19 – rekao je on.

Francuski lider je tvrdio da kada je Putin “odlučio da započne svoj rat 21. februara, mislim da je napravio prvu grešku, ogromnu. I odlučio je da Rusiju dovede u situaciju da zaista bude nova imperijalna zemlja i da pokrene kolonijalni rat.”

Makron je rekao da je “sada svima jasno da je lider koji je odlučio da uđe u rat, lider koji je odlučio da eskalira, predsednik Putin”.

Odbio da osudi Kinu

Novinar Džejk Taper je pitao Makrona o stavovima zemalja poput Kine, koje priznaju obrazloženje Moskve za suprotstavljanje širenju NATO, dok s druge strane odbijaju ideju naoružavanja Ukrajine i da se Rusija kazni ekonomskim sankcijama. Makron je odbio da ih osudi.

– Mislim da moramo da izbegavamo da ljudima držimo predavanja i da kažemo da smo na dobroj strani istorije. Mislim da, ako imamo puno poštovanja, pokušamo da razumemo gde oni stoje, u šta veruju i kakva su njihova osećanja, možemo da ih ubedimo – rekao je on.

Francuski predsednik je, govoreći o brojim susretima sa ruskim kolegom, rekao da su diplomatski kontakati doneli neke pozitivne rezultate. Takođe je rekao da bi bilo nepravedno kritikovati Nemačku zbog toga što je decenijama zavisila od ruske energije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here