EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO
Emanuel Makron

Prema prvim procenama izlaznih anketa nakon drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, aktuelni predsednik Emanuel Makron ostaje u Jelisejskoj palati.

Novi petogodišnji mandat Makron je obezbedio sa osvojenih 58,8 odsto glasova, dok je Marin le Pen dobila 41,2 odsto, pokazuju izlazne ankete kanala Frans 24.

Takođe, i izlazne ankete agencije Ipsos pokazuju isti procenat osvojenih glasova što upućuje na pobedu aktuelnog predsednika.

Dvoboj ovo dvoje političara u drugom krugu izbora dogodio se i 2017. godine, kada je tada 39-godišnji Makron odneo ubedljivu pobedu sa osvojenih 66 odsto glasova.

Današnjom pobedom Makron je postao prvi predsednik Francuske koji je reizabran na drugi mandat još od Žaka Širaka koji je to uradio 2002. godine kada je pobedio Žan-Mari le Pena, oca kandidatkinje Nacionalnog saveza.

Na Marsovim poljima, gde su se okupile pristalice Emanuela Makrona, atmosfera je euforična i slavljenička, di-džej pušta muziku.

Pobednik izbora pridružio im se oko 21.45, koračajući od Ajfelove kule do podijuma držeći se za ruku sa suprugom Brižit dok se u pozadini čula Betovenova “Oda radosti”, himna Evropske unije.

Zahvaljujući onima koji su za njega glasali, Makron je poručio da će biti predsednik svih građana Francuske. Rekao je i da želi da Francuska bude “vodeći igrač” u pogledu ekologije.

Rekao je da zna da nisu svi koji su glasali za njega to učinili iz odanosti njegovoj predizbornoj platformi, već da su neki to učinili da bi blokirali krajnju desnicu da preuzme vlast.

Obratio se i biračima Marin le Pen, ne dozvoljavajući svojim pristalicama da zvižde na pomen njenog imena.

– Od večeras nisam vođa jednog tabora, već predsednik jednog i svih – kazao je Makron i dodao da zna da je zemlja puna podeljenosti i sumnje.

Makron obećava da nova era koja počinje večeras neće biti samo nastavak njegovog prvog petogodišnjeg mandata. Obećava i novi metod upravljanja.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini za koji kaže da pokazuje u koliko se teškim vremenima živi. Dodaje da je to vreme u kom glas Francuske treba da se čuje.

Čestitke stižu širom Evrope

Uz čestitke ministara u aktuelnoj francuskoj vladi, stižu i reakcije i čestitke evropskih političara i funkcionera na rezultate izbora. Britanski premijer Boris Džonson i nemački kancelar Olaf Šolc čestitali su Makronu.

Kako je između ostalih napisao holandski premijer Mark Rute, pobeda Makrona ojačaće EU i NATO.

“Pobeda Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj je odlična vest za celu Evropu”, poručuje italijanski premijer Mario Dragi.

Pobedu Makronu čestitao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izrazio uverenje da su srpsko-francuski odnosi na dobrom putu da dosegnu nove granice.

Marin le Pen priznala poraz

Desetak minuta nakon objave prvih rezultata Marin le Pen obratila se građanima, medijima i pristalicama i priznala poraz.

Napominjući da je “vetar slobode zapljusnuo zemlju”, liderka desničarske stranke rekla je i da je večerašnji rezultat njena “blistava pobeda”. Takođe, ističe, izbori su pokazali da narod želi kontratežu Makronovoj vlasti.

– Hiljadu puta su našu stranku smatrali mrtvom i hiljadu puta su pogrešili – poručila je Le Penova, dodajući da njena posvećenost Francuskoj neće prestati.

Istakla je i da bitka nije završena i da će se partija sada fokusirati na predstojeće parlamentarne izbore, zakazane za 12. jun.

Po završetku govora, liderka Nacionalnog saveza zapevala je Marseljezu sa okupljenim pristalicama.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je 48,7 miliona građana Francuske, a prema dosadašnjim podacima o izlaznosti, ona je najmanja u poslednjih pola veka i biće oko 63 odsto.

Novoizabrani predsednik Francuske preuzeće dužnost 13. maja.

Prvi veliki izazov na toj poziciji biće parlamentarni izbori koji će biti održani za nešto manje od dva meseca.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here