Male Romkinje teraju da kradu

0

Ukoliko deca bosovima bandi donesu manje od 300 evra dnevno, bivaju izložena nasilju.

Austrijska policija, prema pisanju štampe, gotovo ništa ne zna o šefovima bandi, već samo da su okrutni.

 

Obavešteni džeparoši

Šef odseka za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Gerald Tacgern ističe da je policiji veoma teško da se domogne džeparoša, jer su odlično obučeni i teško se mogu slediti. Uz to brzo otkrivaju policijske mere, i tačno znaju šta policija i nadležna ustanova za zbrinjavanje maloletnika smeju, a šta ne.

Takođe je nejasno odakle su romska deca koja se u Austriju dovode da bi džeparila.
Šef bečke institucije Drešajbe augarten, Norbert Čeipek, kaže da uhvaćena deca gotovo uvek govore da su iz Bosne. Međutim on dodaje da su im to "šefovi" rekli da čine, a razlog za to je da je Bosna manje kooperativna u saradnji sa austrijskim vlastima nego ostale zemlje Balkana. Reč je gotovo o isključivo devojčicama koje džepare, a kada bivaju uhvaćene tvrde da su mlađe od 14 godina i da su rodom iz određenog grada, a čak navode i isto prezime, ukazuje Čeipek.

Ova taktika kriminalnih organizacija očigledno je delotvorna. Pojedinim devojčicama je policija uspela do sada da dokaže više od 200 krivičnih dela u roku od samo par nedelja, a pretpostavlja se da je njihov broj daleko veći.

Mladi džeparoši uvek primenjuju isti trik – nastupaju u grupama, igraju se, guraju i uz to kradu sve što je pored njih.

– One deluju potpuno bezazleno, ali su i neupadljive. U poređenju sa decom istog godišta romski džeparoši deluju potpuno bezazleno – kaže Čeipek.

Austrijska policija očekuje da će pred božićnu kupovinu doći do značajnog rasta džeparenja.

Oko 100 dela džeparenja se registruje svakodnevno u Beču, a procenjuje se da je 80-oro dece aktivno.

Ukoliko ih policija uhvati, ona su premlada za primenu zakona, te se predaju nadležnim institucijama, iz kojih odmah pobegnu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here