Tanjug
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je na TV Pinku u emisiji “Vikend jutro” gde je govorio o svim aktuelnim dešavanjima iz tekuće nedelje, i o važnim temama iz privrede i finansija.

– Do kraja septembra isplatićemo svim majkama 10.000 dinara za svako dete do 16 godina. Na taj način pomažemo najmlađima – rekao je Mali i dodao:

– Očekujemo da će milion i skoro 200 hiljada dece dobiti ovu pomoć. Želimo da pokažemo brigu o najmlađima.

Ministar je podsetio na mere države koje su bile ranije i na koji način je država pomagala sve građanima. On je naveo da će se usvajanjem zakona u Skupštini Srbije ispuniti obećanje predsednika Vučića da se pomogne majkama sa decom do 16 godina.

Od 20. avgusta do 20. septembra traje prijava za 10.000 dinara za decu.

– Broj lične karte, matični broj roditelja i deteta i broj banke upišete na portalu Uprave za trezor – rekao je ministar.

Podsetio je na pomoć države građanima za vreme virusa korona.

– Rekli su da su to “narodne pare, pa ih Vučić deli”. A zašto narod nije dobio ništa kada ste vi bili na vlasti? Naša ekonomija se razvija. Fabrike se i dalje otvaraju – pitao je Mali.

Kaže da nam je pomogao imidž – da je Srbija postala stabilna i konkurentna. Zbog toga, kaže, dobili smo da organizujemo EXPO 2027.

Sa druge strane, 2012. godine smo bili na ivici bankrota, kaže ministar.

– 2027. godine Srbija postaje centar sveta. Izgradićemo nove kapacitete, nove hotele –  rekao je on.

On je naveo da će u decembru prosečna plata biti 840 evra.

– U planu je da dođemo do 1.000 evra.

Mali je podsetio na penzionerske kartice te pozvao penzionere da se prijave.

– Molim vas prijavljujte se za penzionersku karticu koja će vam omogućiti pogodnosti u maloprodajnim objektima. Do sada se prijavilo preko pola miliona penzionera, negde oko 600.000. Već imamo 400 kompanija koje žele da budu deo tog programa. Rekli smo da ćemo od 1. oktobra deliti te kartice svima.

Na pitanje da li je istina da je Srbija prezadužena Mali kaže:

– To je neistina. Naše javne finansije su stabilne. Država je otplatila sedmogodišnju dinarsku bečmark obveznicu u vrednosti od 95 milijardi dinara. Udeo javnog duga je 50,5 odsto u BDP.

– Naš BDP je sada dvostruko veći nego pre 10 godina – rekao je Mali.

On je pozvao i mlade preduzetnike da iskoriste ponudu Ministarstva privrede i prijave se za pomoć države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here