EPA/Antonio Bat
Zdravko Mamić

Dugogodišnji prvi čovek Dinama iz Zagreba i begunac od hrvatskog pravosuđa, Zdravko Mamić, govorio je o eliminaciji Srbije sa Svetskog prvenstva u Kataru, kao i o selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.

Na početku razgovora Mamić je uporedio hrvatski i srpski fudbal.

– Uvek me pitaju šta to Hrvatska ima i postiže takve rezultate, a Srbija nema. Odgovor je jednostavan i taj odgovor mi je uvek bio isti dok nije došao Piksi Stojković. Polagao sam veliku nadu u njega, rekao bih opravdano jer je primetno da period pre njega i posle njega nije isti. S tim što su se sad na Svetskom prvenstvu pokazale stare srpske devijacije – rekao je Mamić za RTRS.

Srpska reprezentacija sastavljana po kafićima

– Hrvati su od reprezentacije napravili državu, ustavu, pokret, kult. Neverovatno je koliko su se građani, ne samo u Hrvatskoj, već i širom sveta, ujedinili oko hrvatske reprezentacije. To je u domenu fanatizma. Srbi to nisu napravili, imali su neviđene igrače, u nekom momentu i bolje jer su duplo veći od nas, ali nikada nisu napravili kult reprezentacije. Ja bih rekao da su tu reprezentaciju sastavljali po kafićima i restoranima – jasan je Mamić.

O ponašanju srpskih fudbalera na Mundijalu, Mamić kaže:

– Na čelo srpske reprezentacije u međuvremenu je došao čovek koji ne zavisi ni od koga i odmah su došli rezultati. Najpre direktan plasman na Svetsko prvenstvo, pa prvo mesto u grupi Lige nacija. Ali Srbi su jako neuredno izgledali na ovom prvenstvu, u svakom segmentu. Nedolično su se ponašali, a o taktičkoj neurednosti neću ni da govorim. Ja sam iskreno mislio da mogu doći do kraja, a oni nisu prošli ni grupu. Videli smo šta se sve izdešavalo na terenu, čitali razna pisanja o dešavanjima van terena. Žao mi je, jer imam tamo mnogo prijatelja – rekao je Mamić i dodao:

– Poštujem Piksija. Nismo se nikad videli i uživo komunicirali, ali smo se dva, tri puta čuli telefonom oko nekih fudbalskih informacija. Uvek je bio srdačan i korektan. Ja ga znam kao igrača, bio sam njegov navijač. Da se ne lažemo, svi smo živeli u istoj državi, Zvezda je bila prvak Evrope i sveta posle Stojkovića kapitena. Igrao je za našu reprezentaciju – rekao je Mamić.

Čuveni Zdravko smatra da bi Hrvatska igrala finale Svetskog prvenstva da ima u timu dva bivša fudbalera Partizana Mitrovića i Vlahovića.

– Apsolutno, apsolutno da! Čast Petkoviću, čast Livaji, čast Budimiru, čast Kramariću, ali ova dvojica su neka druga dimenzija. Hrvatska je deficitna na poziciji centarfora posle odlaska Mandžukića. Vidite šta ima Srbija, pa još i Jovića koji je bio u Realu – zaključio je dugogodišnji prvi čovek Dinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here