EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Marijupolj u ruševinama

U Marijupolju će do kraja godine biti izgrađeno najmanje hiljadu novih stanova, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Marat Husnulin,

– Već smo dali ključeve od prvih stanova u Marijupolju. Do kraja godine će biti izgrađeno 100 hiljada kvadrata. Najmanje 1.000 stanova će do kraja godine biti predato na korišćenje stanovnicima Marijupolja“, rekao je on u video obraćanju na Telegramu.

Osim toga, uverava Husnulin, popraviće se 500 kilometara puteva i najmanje četiri mosta u Donbasu.

Ove nedelje je Husnulin boravio u radnoj poseti Marijupolju i Volnovahi.

Ruska vojska je zajedničkim snagama sa vojskom Donjecke i Luganske Narodne Republike oslobodila Marijupolj sredinom maja. Tokom sukoba, koji su počeli u martu, grad je dosta razrušen i 20 odsto stanova ne može da se obnovi. Istražni komitet je procenio, da je šteta, koju su naneli ukrajinski ekstremisti, skoro 45 milijardi rubalja (nešto više od 853 miliona evra).

U Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti su u periodu 23-27. septembar održani referendumi o ujedinjenju sa Rusijom. Većina glasača je glasala za ujedinjenje. Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona su 30. septembra potpisali dokumenta o ujedinjenju novih teritorija sa Rusijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here