Maržeri bio “preblizak” sa Putinom

0

Ovde potpis

Maržeri je bio poznat kao zagovornik evropsko-ruskog savezništva na ekonomskom planu, a pod njegovim vođstvom strategija Totala počivala je na partnerstvu sa Rusijom. Bio je i predsednik francusko-ruske privredne i industrijske komore.
 

Veliki feudalac

Dok svi francuski političari na čelu sa predsednikom Olandom odaju poštu najvećem francuskom industrijalcu, čule su se i kritike. Potpredsednik Nacionalnog fronta Florian Filipo podsetio je da Total nije plaćao ni centa poreza u Francuskoj što je šokantno. Iz redova ekoloških partija i kritike zbog politike Totala prema čovekovoj okolini dok je najveću buru reakcija izazvao socijalista Žerar Filoš nazvavši Maržerija na Tviteru velikim "feudalcem".

Francuski mediji prenose da je bio zabrinut zbog toga što je Pariz usvojio tvrdu liniju prema Moskvi zbog ukrajinske krize i da je to tome u više navrata govorio predsedniku Fransoa Olandu. Smatrao je da takva politika Francuske koja je bila primorana da sledi spoljnopolitičke odluke Evropske unije nanosi štetu odnosima sa Rusijom i dovodi u pitanje profit Totala u Rusiji.

U strateškim planovima Kristofa Maržerija, Rusija je bila prioritetna zemlja za grupu Total. Prema tim planovima Rusija je do 2020. godine trebalo da postane glavna zemlja za proizvodnju goriva, a investicioni projekti Totala u Rusiji bile su među najvrednijima u svetu.

Ruski i francuski istražni organi istražuju okolnosti i uzroke smrti vodećeg francuskog industrijalca. Francuske vlasti su ipak i zvanično otvorile istragu o "ubistvu iz nehata" kako to obično čine kada van granica stradaju francuski državljani. Trojica eksperata iz francuske kancelarije za bezbednost civilne avijacije već su otputovala u Moskvu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here