Mas: Poboljšani odnosi Srbije i Nemačke

0

Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas veruje u prijateljstvo dve zemlje
 

"Dok smo pre dve godine još bili suočeni sa fizičkim napadima na ambasadu koje je tadašnja vlada, u najmanju ruku, tolerisala, današnje odnose karakteriše veliko međusobno poverenje", ocenio je ambasador Mas u intervjuu za beogradski dnevnik "Politika".

 

Mas je, povodom izjave predsednika Srbije Borisa Tadića da neće biti zadovoljan dok Nemačka ne bude partner broj jedan u Srbiji, rekao da smatra da je njegova zemlja sa više aspekata "izvanredan partner Srbije".

 

Nemački ambasador rekao je i da cilj Srbije da pristupi EU zahteva napore, kao i da je "važno formulisati te ciljeve na osnovu iskustva u sličnim slučajevima, da bi se izbegle nepotrebne frustracije".

 

Za Nemce je Kosmet gotova stvar

Mas je kazao i da je to za Nemačku rešeno pitanje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, ali da Berlin neće vršiti pritisak na Srbiju da prizna odcepljenje južne pokrajine.

"Činjenica je da Srbija od leta 2008, a sa ciljem da se približi pravnoj tekovini EU, preduzima ključne napore u radu vlade, u zakonodavstvu i sprovođenju administrativnih postupaka. To priznaje i EU, i zato je prošle godine bilo moguće da bude doneta odluka o odmrzavanju Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o viznoj liberalizaciji", naveo je Mas.

 

Ambasador je dodao i da Srbija, na putu ka EU, mora da ispuni sve potrebne kriterijume.

 

"Niko ne zagovara stav da treba usporiti približavanje Srbije EU. Na osnovu iskustva sa najnovijim proširenjem, međutim, veća pažnja se obraća na ispunjavanje svih kriterijuma za pristupanje. Od Srbije se, kao od svih potencijalnih kandidata za pristupanje, očekuje pridržavanje kopenhaških kriterijuma – i ništa više", rekao je Mas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here