Srpsko pesničko proleće u Parizu

0

Ranka Todorović, Letica Živković, Dana Dodić i Svetlana Manojlović

U glavnoj ulozi – "Pariski krug srpskih pesnika", koji ovaj put donosi pravila nastupa: svako govori po jednu kraću pesmu, po mogućnosti i u prevodu na srpski. Iz prvog reda su ih bodrili konzul Brankica Bećanović i pisac Komnen Bećirović, a u kratkim pauzama, zvukom klarineta i svog glasa, događaj je oplemenjivao Petar Gojković, ponudivši džezirane "Bele ruže" i jednu "Mirjanu".
 

Zaboravljen Bata Ljuba

Veče je u potpunosti uspelo, ali može da se stavi i jedna zamerka. Osnivač "Pariskog kruga srpskih pesnika" bio je Ljuba Petrović, u njegovoj režiji održavane su sve pesničke večeri, a preminuo je pre tri godine. Njegova supruga Francuskinja sedela je u publici, a niko se nije setio da spomene Bata Ljubu.

Velikih uvoda nije bilo, već samo dobrodošlica prisutnima od strane Vladimira Marinkovića, odnosno, domaćina Kulturnog centra Srbije, na to je palica predata Letici Živković kao voditeljki večeri, prozivala je poete, a oni svojim stihovima slikali i sebe i ceo svet.
 

Počeo je gost, pisac, glumac i prijatelj Srba – Pjer Mondiš, a slapovima stihova nastavile su naše poete Dušica Sranisavljević, Ethem Mrđenović, Ranka Todorović-Grubešić, Vlastimir Stanisavljević, satiričar Nikola Šuica, a veče je zaključila Dana Dodić .
 

U "Krugu pesnika" nalaze se i dva univerzitetska profesora sa Sorbone, oboje doktoranti – Boris Lazić i Nina Živančević.
 

Finiš – po srpskom, druženje se nastavljeno uz grickalice i čašicu.
 

Koljini omaži

Nastup u znaku tri omaža, svestrani Kolja Mićević pretvorio je u malu pozorišnu predstavu. Na originalan ritmični način, uz neobični intrument, predstavio je preminulu kompozitorku Ljubicu Marić i njenu pesmu "Ima li odjeka", potom je izgovorio sonet o Ikaru, posvećen, takođe, nedavno preminuloj slikarki Kosi Bokšan, a u trećem delu divio se veteranu kičice akademiku Petru Omčikusu. Gromki aplauz potvrdio je koliko je Kolja bio uspešan.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here