EPA-EFE/Alexander Becher
Ilon Mask

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je da će ministarstvo pravde SAD morati da tuži samo sebe zbog sopstvenih dvostrukih standarda u pogledu diskriminacije izbeglica u zemlji, reagujući na tužbu koje je to ministarstvo podnelo protiv njegove kompanije Spejseks zbog diskriminacije izbeglica.

„Ministarstvo pravde SAD će morati da tuži samo sebe“, napisao je Mask na platformi X (Tviter) u odgovoru na objavu korisnika rekavši da samo to ministarstvo gura ideju da se dozvoli samo svojim građanima da se prijave za posao u zemlji.

Ministarstvo pravde SAD je u četvrtak podnelo tužbu protiv Maskovog Spejseksa zbog diskriminacije izbeglica.

Od septembra 2018. do maja 2022. Spejseks je redovno obeshrabrivao američke tražioce azila ili izbeglice da se prijave za posao i zbog njihovog imigracionog statusa odbijao da ih zaposli, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva.

Kako se ističe, ova praksa krši Zakon o imigraciji i državljanstvu.

U ministarstvu pravde SAD tvrde i da Spejseks svoje postupke objašnjava postojećim ograničenjima izvoza proizvoda kompanije.

Međutim, kako dodaju, zakon ne ograničava prava izbeglica, koje, uz državljane SAD i nosioce boravišne dozvole, ne podležu nikakvim ograničenjima zbog postojećih ograničenja izvoza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here