EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
Masovni protesti u Berlinu

Desničarska partija AfD (Alternativa za Nemačku) iskoristila je proteste u Berlinu da “doda gas” u svojoj kampanji pridobijanja naroda za svoju politiku, pa se nije libila ni da poredi spornu izmenu Zakona o zaštiti od infekcija sa zloglasnim nacističkim zakonom iz 1933. godine kojim je Nemačka stavljena pod čizmu te mračne ideologije.

Mada i sami koketiraju sa stavovima koji su sve samo ne demokratski, poslanici Alternative su u govorima pred učesnicima protesta stalno podvlačili da je “dobro poređenje sa 1933. godinom”. Za Bundestag su na ulici izjavljivali da je nemački parlament zapravo “marioneta finansijskog kapitala”, a to isto je i za govornicom parlamenta izgovorio njihov poslanik Hansjerg Miler.

Potom su izjednačili obavezu nošenja maski sa progonom Jevreja koji je u Hitlerovo doba bio “državni posao i legitimna potera”. To poređenje izneo je pred poslanicima Petr Bistron, njihov poslanik iz Bavarske. On je u izjavi datoj portalu RND dodao da su i tada (1933.) mnogi potcenili opasnost od nacizma.

Jedan od poslanika alternative za Nemačku, Aleksander Gauland, u Bundestagu je izjavio da se sada radi o “pametnoj zdravstvenoj diktaturi”.

On i njegove kolege su složno glasali protiv predloženih izmena zakona.

A napolju je jedan od njihovih poslanika, Karsten Hilze, inače bivši policajac iz Lužica, bio na kratko priveden od svojih bivših kolega zato što je odbijao da nosi masku. Njegov šef, pomenuti Gauland, ovo je odmah bučno propratio u provokativnom, dušebrižničkom obraćanju masi rečima da “kad se poslanici obaraju na zemlju, gde smo to mi stigli u ovoj zemlji?”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here