Printscreen: Youtube/Crvena zvezda
Matija Bećković

Akademik Matija Bećković napisao je pismo dobrodošlice povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Pismo je objavljeno na sajtu mitropolije crnogorsko-primorske.

– Blago Tebi i nama novi Mitropolite Crnogorsko primorski Joanikije II Mićoviću, mladi orliću doleteo ispod planine Njegoš u gnezdo velikih orlova ispod Orlovog krša. Kad si izabrao svoje ime izabrao si i sudbinu i trnov venac svog imenjaka i sveštenika Crnogorsko primorske mitropolije koje je Hristos upisao u svoju vojsku, a Srpska pravoslavna crkva u slavu dvehiljaditog Hristovog rođendana upisala u diptih svetih i premestila na ikone. Njihova nevina krv je seme iz koje je vaskrsnula sadašnja Crnogorsko primorska mitropolija koju više niko nikad ne može ubiti – navodi se u pismu Bećkovića.

– Srećna ti stolica na koju si došao po promisli božjoj kao oruđe proviđenja na radost tvog duhovnog oca Amfilohija Ristosovog Rista Radovića koji te je prvi uočio, monašio i zavladičio u Cetinjskom manastiru – dodaje se u pismu.

Bećković je naveo da je Joanikije “već doživeo slavu koju nije doživeo ni on ni bilo ko od tvojih prethodnika”.

– Raduj se što si već doživeo slavu koju nije doživeo ni on ni bilo ko od tvojih prethodnika da ti braća zabranjuju da se ustoličiš na stolici na kojoj stoluješ i na kojoj vekovima stoluju mitropoliti Crnogorsko primorske mitropolije, postavljajući ti ultimatum koji se može ispuniti samo po cenu obraza tvoje crkve i tvoga naroda. Komunizam je podelio braću na verne i neverne i to je najvažnija, ako ne i jedina podela koja postoji u Crnoj Gori, ali ne postoji u Pravoslavnoj crkvi, za koju braća i okrenuta leđima ostaju braća, a crkva otvorena za sve”, napisao je Bećković

– Raduj se Mitropolite Joanikije II Mićoviću, mučenika pohvalo, a po čistoti, visini i lepoti ukrasu hrišćanske vaseljene. Ma kolika i kakva bude svečanost Tvog ustoličenja u Cetinjskom manastiru biće veća i svečanija ona na nebu, iznad Cetinja i Cetinjskog manastira – navodi se u pismu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here