Događaji u Ukrajini predstavljaju proksi rat između Zapada i Rusije, piše američki list “Politiko” u članku posvećenom naporima Pentagona da poveća tempo odbrambene industrije u svetlu predavanja velikih količina naoružanja Kijevu.

List navodi da se 3. decembra na godišnjem Forumu nacionalne odbrane “Ronald Regan” u Kaliforniji, gde su se sastali vojni lideri, članovi Kongresa i rukovodioci odbrambenih kompanija, “stekao osećaj da su ponovo došla stara loša vremena i da se Amerika i njeni evropski saveznici još uvek u potpunosti ne izlaze na kraj sa izazovom”.

U članku se ističe da je Kina, iako se i dalje smatra najvećom dugoročnom pretnjom u SAD, bačena u senku potrebe da se uključi mnogo veća brzina kako bi se rešio problem kojeg mnogi nisu bili svesni pre samo godinu dana: žestok proksi rat sa Rusijom u Ukrajini, koji je izazvao uznemirenje u Pentagonu i odbrambenoj industriji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško ranije je izjavio da ne treba govoriti ni o kakvom otopljavanju odnosa sa Moskvom, jer Alijansa vodi protiv Rusije proksi rat. Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa nije strana u sukobu u Ukrajini i da neće dozvoliti da bude uvučena u ta dešavanja.

Sa svoje strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, “ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem kadrova… u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here