Tanjug
Olena Zelenska i Aleksandar Vučić

Nekoliko medija na nemačkom donosi izveštaje o poseti supruge ukrajinskog predsednika Beogradu uz ocenu da to može da se tumači i kao znak „okretanja Srbije od ruskih prijatelja“.

Posetu supruge ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegovog ministra spoljnih poslova Beogradu „mnogi tumače kao signal udaljavanja srpske vlade od Rusije, njenog večnog saveznika“, piše austrijski “Kurir”.

Austrijski list ujedno prenosi da je Zelenska na društvenim mrežama podelila iz Beograda fotografije s prvom damom Srbije Tamarom Vučić, ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i njegovim kolegom Markom Đurićem.

Sa Vučićevom suprugom je u kontaktu godinama, napisala je na instagramu Zelenska, a prenosi “Bild”. I ocenjuje: „Poruka je jasna: žene signaliziraju da saosećaju jedna s drugom i da drže svoje zemlje na okupu.“

Teritorijalni integritet

Portal informativnog TV-kanala N-TV fokusira se na zvaničniji deo posete i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebu koji je, kako se naglašava, boravio u Srbiji prvi put od početka ruske invazije.

Kuleba se u ponedeljak u Beogradu sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Milošem Vučevićem i drugim visokim zvaničnicima vlade. Agencije prenose i da je premijer Vučević istakao da se Srbija zalaže za „poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svih država članica Ujedinjenih nacija, uključujući Ukrajinu“.

Portal N-TV podseća da je do posete šefa ukrajinske diplomatije došlo samo desetak dana nakon formiranja nove vlade Srbije.

„Ta balkanska država je kandidat za prijem u Evropsku uniju, ali je i dalje blisko povezana s Rusijom. Beograd jeste osudio u Ujedinjenim nacijama agresivni rat Rusije protiv Ukrajine, ali odbija da se pridruži sankcijama zapadnih zemalja Moskvi“, navodi nemački informativni kanal.

Oštre kritike iz Rusije

Austrijski “Kurir” prenosi i da su o poseti ukrajinskog dvojca Srbiji izveštavali svi veći ruski mediji, kao i da je na portalu ruske državne novinske agencije Ria Novosti tekst o tome bio tog dana jedan od najčitanijih.

Sudeći po komentarima, Rusi zbog toga nisu srećni, ocenjuje austrijski list.

„Sramotno“ i „Ovo je odvratno, ovo je odvratno ponašanje ‘prijatelja’ Rusije“ – dva su najpopularnija komentara, prenosi “Kurir” i navodi da većina čitalaca optužuje Srbiju za izdaju Rusije („šamar Rusiji“).

Kako “Kurir” objašnjava svojim čitaocima, „prorusko raspoloženje u Srbiji je rasprostranjeno zbog tradicionalnih istorijskih, verskih, političkih i vojnih veza“, a predsednik Vučić „nastoji da uvek održi balans između željenog članstva u EU i odnosa sa Rusijom i Kinom, važnim partnerima i investitorima“.

„S jedne strane, od početka invazije, šef države Vučić tri puta se sastajao s ukrajinskim šefom države Zelenskim na međunarodnim forumima u inostranstvu – poslednji put u februaru na regionalnom sastanku u Tirani. Takođe, Srbija je od 2022. godine dočekala hiljade ukrajinskih izbeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoć u razminiranju zemlje i posleratnoj obnovi. Osim toga, tajna dokumenta koja su prošle godine procurila iz Pentagona, pokazala su da je Srbija pristala da Kijevu isporuči oružje i municiju“, piše austrijski list.

„S druge strane, u novoj, nedavno formiranoj Vladi Srbije, nalaze se dva kontroverzna ministra: Aleksandar Vulin, bivši obaveštajac proruskog stava, i Nenad Popović, koji takođe važi za pristalicu Rusije. Obojica su na dugačkoj listi diplomata koji su pod američkim sankcijama“, navodi austrijski “Kurir” i na kraju zaključuje: „Vučić će verovatno nastaviti da igra na nekoliko svadbi“.

5 COMMENTS

  1. Ne trebaju Nijemci i Austrijanci da nam određuju ko su Srpski prijatelji. Mi to dobro znamo. A isto tako znamo ko su nam neprijatelji.

  2. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

  3. Bravo za posetu Olene, Ukrainci, imate svu ljubav i podrsku Srbije da istrajete u borbi protiv okupatora. Zivela Ukraina, Zivela Sloboda

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here