pixabay.com

Bivši britanski ministar za Evropu Denis Mekšejn optužio je Evropsku uniju da se sramno ponaša prema balkanskim državama, prenosi Koha.

U pismu objavljenom u Fajnenšel tajmsu, Mekšejn je rekao da EU voli sebe da vidi kao svetskog igrača, a da je “uskogrudni nacionalistički fanatizam protiv naroda Balkana sramotan”.

“Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar odbijaju da priznaju postojanje Kosova više od 20 godina nakon Miloševićevih ratova. Kao kada su krajem 1960-ih Francuska i Nemačka još uvek odbijale da prihvate međusobni status”, naveo je Mekšejn u pismu.

Mekšejn tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin podržava stav Srbije da je Kosovo i dalje otcepljena pokrajina, i dodao da Kremlj koči ideju o evropeizaciji Balkana, Ukrajine i Gruzije.

Mekšejn je pomenuo i da među liderima u EU nije bilo saglasnosti o pristupu balkanskim državama.

“Predsednik Emanuel Makron je predložio približavanje Zapadnog Balkana u velikom govoru na Sorboni 2017. godine, ali je naišao na protivljenje Španije, Grčke i drugih zemalja i opadanje interesovanja Angele Merkel koja je ostavila utisak da Balkan nije bio vredan energije i zalaganja ijednog nemačkog kancelara. Nažalost, Makron je promenio kurs, tretirajući Albaniju veoma nepravedno u vreme kada su desničari u Francuskoj počeli da mrmljaju o sve većem broju muslimana u Evropi, čak i pored toga što balkanski muslimani uživaju u svojoj rakiji, vinu i pivu i daju ženama prava isto kao i oni koji žive u Alpima”, poručio je Mekšejn.

1 COMMENT

  1. Kakve gluposti upoređivati odnos prema otcepljenoj teritoriji sa međusobnim odnosima Nemačke i Francuske. Niti je Francuska otcepljena od Nemačke, niti obrnuto. Čisto lupetanje, ali opasno i tendenciozno!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here