EPA/Filip Singer
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Merkel je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabić razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Ona je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

– Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji – rekla je Merkel i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Kaže da je sa Brnabić razgovrala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

– Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU – rekla je Merkel i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here