Merkelova blokira Snoudena zbog SAD

0

Merkelova ne želi da posvađa Nemačku sa SAD: Edvard Snouden
 

Ovo je objavljeno nekoliko sati pre nego što će se nemačka kancelarka Angela Merkel sastati sa predsednikom SAD Barakom Obamom. U pismu upućenom članovima parlamentarnog tela koje se time bavi, zvaničnici su poručili da bi se poziv za američkog uzbunjivača da lično svedoči "kosio sa političkim interesima Federativne Republike“, kao i da bi izazvao "ozbiljnu i trajnu nategnutost u odnosima SAD i Nemačke", prenosi britanski Gardijan.

 

Članovi opozicionih partija u parlamentarnom odboru, iz redova Leve i Zelene partije, nedeljama su insistirali na tome da je nekadašnji uposlenik NSA ključni svedok i da bi stoga bilo neophodno da se pojavi lično. Pored toga izrazili su i zabrinutost da bi Rusija mogla da utiče na svedočenje.

 

Pročitajte još:

* RUSIJA – SAD 3:0
* Nevidljivi špijuni
* NSA nastavila da prisluškuje Nemce. I to još više!
* Snouden želi da ostane u Rusiji

S druge strane, vladajuće stranke, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Socijal-demokratska partija, smatraju da je pisani iskaz dovoljan. Ovo neslaganje je dovelo do ostavke šefa komiteta, iz redova CDU, prošlog meseca.

 

Prošlog juna nemačko ministarstvo spoljnih poslova je odbilo Snoudenov zahtev za azil, jer nije podnet lično, na tlu Nemačke. Da je Snouden pozvan za svedoka, on bi tada taj uslov mogao da ispuni. S obzirom na to da samo vlada može da da Snoudenu dozvole da uđe i boravi u zemlji, kao i da obezbedi pravnu zaštitu koja se podrazumeva prilikom izručenja, nakon ovoga se čini da je malo verovatno da će američki uzbunjivač moći da doputuje u Nemačku pre nego što njegov azil u Rusiji istekne, a što će se dogoditi krajem juna.

 

Snoudenova advokatica Džeslin Radak izjavila je u četvrtak da očekuje da će njegova ruska viza biti produžena.

 

Nemačka opozicija kaže da će naći načine da ospori vladin veto. Liderka Zelenih, Simon Peter, optužila je kancelarku za kukavičluk.

 

"Merkelova pokazuje kukavičluk prema našem savezniku SAD. Mi Americi u tom pogledu ne dugujemo ništa. Vlada mora da učini ozbiljne napore kako bi bezbedno dovela Snoudena u Nemačku, i omogućila mu da ovde svedoči. Ali, Merkelova to ne želi“, rekla je Peterova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here