Meta: Bez upotrebe sile na severu Kosmeta

0

Meta je u intervjuu beogradskom dnevniku "Danas", rekao da je Albanija protiv spekulacija o bilo kakvoj novoj promeni granica u regionu, odnosno, kako navodi "Danas", eventualnoj "teritorijalnoj razmeni" severa Kosmeta za Preševo i Bujanovac.

 

"Snažno smo ubeđeni da budućnost ovog regiona nije u nekakvoj razmeni teritorija i promeni granica, već upravo suprotno, u brisanju granica i integraciji naših zemalja i naših naroda u Evropsku uniju", rekao je Meta.

Po Meti, jedino pitanje u vezi sa kojim se zvanični Tirana i Beograd ne slažu, jeste status Kosmeta, čije su privremene institucije samouprave u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost pokrajine 17. februara 2008.

Meta na ”meti” albanske javnosti

 

Poseta ministra spoljnih poslova Albanija Iljira Mete Srbiji pogrešna je i pala je u pogrešno vreme, izjavio je bivši albanski premijer Pandeli Majko.

Preme rečima Majka, kako javlja Makfaks, ta poseta služi više Beogradu nego Tirani, jer nije postignuto ništa za prevazilaženje problema u vezi sa nezavisnošću Kosova.

Oštre kritike Metine posete Beogradu uputile su još neke manje opozicione partije u Albaniji, kao i politički analitičari koji smatraju da je ta poseta "samo poboljšala poziiciju Srbije u oštrim stavovima prema Kosmetu".

"U svemu ostalom postigli smo potpunu saglasnost. Odlučili smo, i to veoma posvećeno, da unapredimo saradnju sa Srbijom u svim oblastima", rekao je Meta.

"Već smo predložili sedam bilateralnih sporazuma i nadamo se da će ih predstavnici naše dve vlade potpisati što je pre moguće, u Beogradu ili Tirani, svejedno. Mislimo da bi na samom početku situacija trebalo da se poboljša u oblasti transporta, kao osnovi za dalji napredak, a tu su i telekomunikacije, tehnološki razvoj, trgovinska razmena", kazao je šef diplomatije Albanije.

Odgovarajući na pitanje "Danasa" kakva je pozicija vlasti u Tirani prema inicijativi Srbije da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bude usvojena nova rezolucija kojom bi jednostrano proglašena nezavisnost Kosmeta bila proglašena nelegalnom, Meta je istakao da je pozicija Albanije "potpuno jasna od onog dana kada smo (Albanija) priznali nezavisnost Kosova".

"Albanija podržava evropsko Kosovo, a takvo Kosovo se mora zasnivati na punom unapređenju međuetničkih odnosa i na boljoj integraciji tamošnje srpske zajednice. Vlada Albanije sa tim ciljem finansira konkretne projekte u novoj opštini Gračanica, u kojoj uglavnom žive Srbi", kazao je Meta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here